Orosz elnöki szóvivő: Ukrajna demilitarizálása lényegében befejeződött

Az orosz hadsereg nagyrészt kiiktatta Ukrajna saját gyártású fegyverrendszereit, így az ország egyre inkább a nyugati fegyverekre szorul – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 7:43
UKRAINE WAR
UKRAINE-WAR Fotó: VIRGINIE NGUYEN HOANG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Peszkov az RT Arabicnak nyilatkozva beszélt arról, hogy „Ukrajna erősen militarizált volt, amikor a konfliktus elkezdődött”. Az orosz elnöki szóvivő hozzátette, hogy ahogy Putyin elnök is elmondta a napokban, az egyik céljuk Ukrajna demilitarizálása volt.

Ez a cél de facto megvalósult 

– jelentette ki. Peszkov azzal érvelt, hogy Ukrajna „egyre kevésbé használja a saját fegyvereit”, és fokozatosan áttért az Egyesült Államok vezette NATO-blokk által szállított fegyverek használatára.

A szóvivő hozzátette, hogy a Kijevnek nyújtott katonai segély a nyugati országokat „a konfliktus részesévé, az európai helyzetet pedig „feszültebbé és kiszámíthatatlanabbá” teszi. Mindez arra ösztönzi Oroszországot, hogy „határozottabb intézkedéseket tegyen a donbászi lakosság és az Oroszországi Föderáció biztonságának garantálása érdekében” – mondta Peszkov. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén beszélt arról, hogy „Ukrajna nemsokára kifogy saját hadi eszközeiből, semmi nem marad belőlük. Mindent külföldről kapnak, így nem lehet sokáig harcolni.”

Az Ukrajnának ígért amerikai F–16-os harci repülőgépek ugyanúgy égni fognak, mint a német Leopard harckocsik

− fogalmazott az orosz elnök.

Azt is hozzátette, „ha Ukrajnán kívüli légibázisokon állomásoznak majd (az F–16-osok), és felhasználják őket a harci cselekményekben, akkor kénytelenek leszünk megvizsgálni, hogyan és hol semmisítsük meg azokat az eszközöket, amelyeket ellenünk irányuló harci cselekményekben használnak”. Kiemelte: 

Ez annak komoly veszélyét jelenti, hogy a NATO még jobban belesodródik ebbe a fegyveres konfliktusba

– mondta.

Borítókép: Ukrán katonák a frontvonalon (Fotó: Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.