Így halad az ukrán ellentámadás Putyin szerint

Elméletileg Oroszország bevethetne atomfegyvert, de nincs erre szüksége, mert az ellenség a fronton sikertelen, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters2023. 06. 16. 16:54
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. június 16. Vlagyimir Putyin orosz elnök a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén 2023. június 16-án. MTI/AP/RIA Novosztyi/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemsokára Ukrajna kifogy saját hadi eszközeiből, semmi nem marad belőlük. Mindent külföldről kapnak, így nem lehet sokáig harcolni − jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén. 

Az Ukrajnának ígért amerikai F-16-os harci repülőgépek ugyanúgy égni fognak, mint a német Leopard harckocsik − fogalmazott Vlagyimir Putyin. Hozzátette, „de ha Ukrajnán kívüli légi bázisokon állomásoznak majd (az F-16-osok), és felhasználják őket a harci cselekményekben, akkor kénytelenek leszünk megvizsgálni, hogyan és hol semmisítsük meg azokat az eszközöket, amelyeket ellenünk irányuló harci cselekményekben használnak. Ez annak komoly veszélyét jelenti, hogy a NATO még jobban belesodródik ebbe a fegyveres konfliktusba” – mondta.

Megjegyezte, hogy Oroszországnak semmibe se telne akármelyik épületet megsemmisíteni Kijev központjában, de ezt számos megfontolásból nem teszi meg.

Hozzátette: az ukrán ellentámadás eddig egyetlen területen sem ért el átütő sikereket, szerinte pedig erre nincs is esély.

Putyin szerint egyesek, azt látva, hogy az ukrán siker kevéssé valószínű, ki akarják provokálni, hogy Moszkva atomfegyvert vessen be, hogy aztán kegyetlenséggel lehessen megvádolni.

„A nukleáris fegyverek alkalmazása elméletileg természetesen Oroszország számára akkor lehetséges, ha veszély fenyegeti területi integritásunkat, függetlenségünket és szuverenitásunkat, az orosz állam létét” − utalt az orosz katonai doktrínára az elnök, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok teremtett precedenst az atomfegyver bevetésére. Mint fogalmazott: 

Elméletileg Oroszország bevethetne atomfegyvert, de nincs erre szüksége, mert az ellenség a fronton sikertelen

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Oroszország majd megfontolja, hogy mikor és miről legyen szó, ha a Nyugat, amely elutasította a tárgyalásokat, majd mégis akarni fogja a párbeszédet. 

Megismétlem: mi nem utasítottuk el a párbeszédet. Ők azok, akik úgy döntöttek, hogy megszakítják velünk ezt a párbeszédet. Ha nem akarnak velünk beszélni, nem is kell, majd akarni fognak. És majd mi meglátjuk, hogy melyik pillanatban és miről tudunk beszélni velük 

– fogalmazott Vlagyimir Putyin, aki arról is beszélt, hogy

Oroszországnak több nukleáris fegyvere van, mint a NATO-nak, amely rá akarja venni, hogy számukat csökkentse. Erre Putyin az „egy fityiszt nekik” fordulattal reagált.

− Orvosi tény, hogy Oroszország megőrizte gazdaságának fenntarthatóságát − folytatta az orosz elnök. Putyin szerint Oroszország GDP-növekedése idén egy százalék feletti lesz, 1,5–2 százalék között várható.

A felelős és kiegyensúlyozott gazdaságpolitika lehetővé tette, hogy Oroszországban a munkanélküliség és az infláció minimális szinten maradjon − mondta, az utóbbit 2,9 százalékban jelölte meg, ami közel van a történelmi mélyponthoz.

Egészében véve kiegyensúlyozottnak nevezte az államháztartást. Elismerte, hogy a költségvetésben van egy kis folyó hiány, de, mint mondta, ez nagyrészt tervezett kiadások előre hozásának, az állami és regionális programok felgyorsításának és a katonai kiadások növelésének következménye.

Természetesen a védelem és a biztonság megerősítéséhez, a fegyverek beszerzéséhez is szükség volt kiegészítő forrásokra. Kötelességünk volt ezt megtenni, hogy megvédjük országunk szuverenitását. Azt kell mondanom, hogy összességében mindez igazolja magát gazdasági szempontból is

− fogalmazott az államfő.

Elmondása szerint január–májusban Oroszország nem olaj- és gázipari bevételei 9,1 százalékkal nőttek, míg májusban ez az arány 28 százalék volt. − Olyan költségvetési bevételekről beszélünk, amelyek nem az olaj- és gázimporthoz kapcsolódnak, ami fontos mutatója annak, hogy a reálgazdaság, a feldolgozóipar, a kereskedelem és a szolgáltatási szektor lendületesen fejlődik. Mindig is mondtuk, hogy le fogunk válni az olaj- és gázfüggőségről, nos, ez a tendencia fokozatosan egyre nagyobb lendületet vesz − mondta Putyin.

Leszögezte, hogy Oroszország továbbra is része marad a világgazdaságnak. Megismételte, hogy Oroszország nem zárja be kapuit a külföldi vállalatok előtt, ha vissza akarnak térni, biztosítja számukra a szükséges feltételeket.

− De szem előtt fogjuk tartani e partnerek viselkedésének sajátosságait − hangoztatta Putyin, hozzátéve, hogy aki maradt, azt hazai vállalatként fogják kezelni. Egyúttal méltatta az eltávozott cégek helyét gyorsan átvevő orosz vállalkozásokat.

Közölte, hogy az elszámolás az Eurázsiai Gazdasági Unió tagországai között nyolcvan százalékban rubelben, Kínával pedig kilencven százalékban rubelben és jüanban történik.

Emlékeztetett arra, hogy az év elejétől a minimálbért 6,3 százalékkal, havi 16 242 rubelra emelték és megígérte, hogy 2024. január 1-jén újabb, 18,5 százalékos indexálás lesz. (A rubel jelenleg mintegy 4,10 forintot ér.)

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a 26. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén 2023. június 16-án (Fotó: MTI/AP/RIA Novosztyi/Pavel Bednyakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.