Zelenszkij a „sértődött kisgyerek” – sokba kerülhetnek az ukrán elnök kommunikációs hibái

Indulatos bejegyzésben reagált az ukrán elnök arra, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozón Ukrajna sem meghívást, sem menetrendet nem kapott a védelmi szövetséghez való csatlakozásához. Erőteljes szavai és a szövetség bírálata azonban komoly kritikákat kapott, szakértők szerint viselkedése az Ukrajnának nyújtott politikai és katonai támogatások mértékét is befolyásolhatja.

Lipcsey-Bidló Katalin
2023. 07. 14. 5:03
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Vilnius, 2023. július 12. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem meghívást nem kapott a NATO-ba Ukrajna, sem menetrendet a csatlakozási folyamathoz Vilniusban. Bár Volodimir Zelenszkij a héten tartott csúcstalálkozó előtt számos NATO-tagállamba ellátogatott, hogy támogatást szerezzen a csatlakozáshoz, végül csalódottságának kellett hangot adnia, amit egy erős hangvételű bejegyzésben fejezett ki közösségi oldalán. 

Twitter-fiókja bejegyzésében élesen bírálta a védelmi szövetséget, abszurdnak nevezte, hogy nincs konkrét ütemterv Kijev csatlakozására. 

Zelenszkij ukrán elnök úgy viselkedett a NATO-csúcson, mint egy sértődött kisgyerek

– fogalmazott lapunknak Deák Dániel. 

A XXI. Század Intézet vezető elemzője megjegyezte, nem meglepő, hogy már az egyik legnagyobb támogatójának számító Nagy-Britanniában is kiverte a biztosítékot a viselkedésével. Zelenszkij bejegyzése kapcsán ugyanis a brit védelmi miniszter úgy fogalmazott: „Ukrajna jól tenné, ha hálát tanúsítana!”

Ben Wallace azt is hozzátette, hogy a nyugati szövetségesek „nem az Amazon házhoz szállító szolgálat”, amikor fegyverszállításokról van szó. 

Deák Dániel megjegyezte, hogy az ilyen típusú kijelentések eddig inkább zárt ajtók mögött hangzottak el. „Ez is jól jelzi, hogy az ukrán elnök a követelődző és sokszor erőszakos stílusával eltávolítja magától még a legszorosabb szövetségeseit, sok esetben kontraproduktív a viselkedése” – tette hozzá a politológus, kiemelve, hogy „bár a NATO-csúcs végére Zelenszkij moderálta a stílusát, biztosan komoly politikai sérüléseket szerzett viselkedésével”.

A kiszivárgó információk szerint egyébként az oroszok és az amerikaiak már intenzíven egyeztetnek a konfliktus lezárásáról, amely a mostani ukrán ellentámadás lezajlása után egy béketárgyalás elkezdését vetíti előre. „Mindezek fényében nem lenne túl előnyös ez a viselkedés a továbbiakban az ukrán elnök számára, hiszen a szövetségeseit idegenítheti el magától, ami ronthatja az ország tárgyalási esélyeit a jövőben” – emelte ki Deák Dániel.

De nemcsak külpolitikai, hanem belpolitikai következményei is vannak az elmaradt NATO-csatlakozási ígéretnek. 

Ez természetesen Zelenszkij számára belpolitikai szempontból kudarc

– mondta lapunknak Erdélyi Rezső Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette, hogy „a csatlakozás irrealitásával persze az ukrán vezetés is tisztában van, ugyanakkor jól illik a folyamatosan újabb és újabb donációt követelő narratívába. A sokak által vártnál lassabban haladó ukrán ellentámadás mellett ez is kikezdheti politikailag az elnököt” – emelte ki. Mint mondta, 

Zelenszkij igyekszik ugyan a háborús elnök szerepét magára ölteni, de közel sem biztos, hogy ezzel célt ér, és nem magyarázható meg az országot folyamatosan támogatók elleni kirohanása sem. 

„Nem pusztán azért nem szerencsés az a fajta követelődző viselkedés, amelyet az ukrán elnök jelenleg tanúsít, mert az országot a nyugati katonai és pénzügyi segélyek tartják életben, de azért sem, mert Európa több országában és bizonyos mértékben az Egyesült Államokban is látszik a közvélemény eltolódása a mielőbbi béke irányába” – tette hozzá Erdélyi Rezső Krisztián. Mint mondta, már a szövetségen belül is megjelentek a repedések, nemcsak Ukrajna tagsága, de az átadott fegyverek kapcsán is, amire jó példa a több NATO-tagország által betiltott kazettás bombák átadása az USA részéről. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.