Méreggel akarta meggyógyítani magát egy női fáraó

Inkább ártott vele, mint használt.

Magyar Nemzet
Forrás: Múltkor2023. 08. 09. 14:26
Pharaoh,Horus,Anubi,Egyptian,Gods,Dead,Religion,Symbol,Stone,Statue
663848329 Fotó: Andrea Izzotti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyiptom egyik legnagyobb uralkodója lehetett Hatsepszut, aki egyike volt azon kevés nőnek, aki saját jogán uralkodhatott Egyiptomban, Kr. e. 1479 és 1458 között ült a birodalom trónján, legalábbis ezt írja róla a Múltkor Magazin. Bár halála után minden földi nyomot próbált eltüntetni róla a mostohafia, III. Thotmesz, a régészek azért rájöttek, hogy a Hatsepszu márpedig Egyiptom uralkodója volt, és nem is akármilyen. 

A földi maradványait egyébként már a XIX. században megtalálták, azonban csak 2007-ben sikerült bizonyítani, hogy a Hatsepszutnak tulajdonított múmia valóban az uralkodóé, aki a birodalom vezetéséhez egyébként a Maatkaré nevet vette fel, miközben az ábrázolásokon férfiasan jelenítették meg, az ünnepségeken pedig még szakállt is öltött magára.

Tudni lehet róla azt is, hogy az ő idejében a béke és a gyarapodás időszaka jellemezte Egyiptomot, azonban a legnagyobbaknak is megvannak a maguk problémái, így őt is különböző bántalmak gyötörték. Mindezt onnan lehet tudni, hogy a bonni egyetem kutatói egy Hatsepszutnak tulajdonított üvegcse tartalmát elemezték, amelyről kiderült, hogy a benne levő folyadékot bőrproblémák kezelésére használták, azonban a pálma- és szerecsendió-olajat tartalmazó üvegcse nemcsak gyógyító elemeket, mérget is tartalmazott.

Többek között ugyanis benzopirént, egy rákkeltő hatású aromás szénhidrogén maradványait is kimutatták.

Amennyiben a feltételezések igazak, azaz valóban bőrproblémáit akarta ezzel orvosolni az uralkodó, valószínűleg ezzel többet ártott magának, mint amennyit használt, ugyanis a tudósok szerint a fiolában levő „gyógyszer” akár a halálához is hozzájárulhatott, 

ugyanis a tudósok vizsgálatai szerint a királynő rákban szenvedett.

Most már azt is tudni lehet, hogy Hatsepszut nagyjából ötvenéves kora körül, túlsúlyosan halt meg, és többek között csontritkulástól, diabétesztől és ízületi gyulladástól is szenvedett, valamint a fogai sem voltak jó állapotban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.