A gaboni katonai puccsot követően a hadsereg nem sieti el a választások kiírását

Az elmúlt három évben Maliban, Guineaban, Szudánban, Burkina Fasoban és Nigerben is puccs történt.

Magyar Nemzet
Forrás: France 24, Al Dzsazíra2023. 09. 02. 17:03
BONGO ONDIMBA, Ali
Akanda, 2023. augusztus 31. A katonai hatalomátvételt ünneplik az emberek a gaboni Akandában 2023. augusztus 31-én. Elõzõ nap a nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg elmozdította Ali Bongo Ondimba elnököt és átvette a hatalmat, majd Brice Oligui Nguema tábornokot nevezte ki ország ideiglenes államfõjének. Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelyet Ali Bongo Ondimba nyert meg. A katonai hatalomátvételt az ENSZ és az Afrikai Unió is elítélte. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabon katonai vezetőinek szóvivője az állami televízióban bejelentette, hogy azonnali hatállyal úgy döntöttek, hogy a szárazföldi, tengeri és légi határokat szombattól újra megnyitják. Mindezt azután, hogy szerdán lezárták az afrikai ország határait.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, Brice Oligui Nguema tábornok, a köztársasági gárda vezetője szerdán a tisztek támogatásával katonai puccsot hajtott végre Ali Bongo Ondimba elnök ellen. A Bongo család 55 éve vezeti Gabont.

Bongót 2009-ben választották meg, 1967-ben hatalomra került néhai apja helyére. 

Kritikusai szerint a család keveset tett Gabon olaj- és bányászati vagyonának néppel való megosztásáért.

A családnak több fényűző palotája, drága autói és több ingatlana is van Franciaországban és az Egyesült Államokban is. Mindeközben az ország 2,3 millió lakosának csaknem egyharmada szegénységben él. A puccsra éppen az elnökválasztások után került sor, amelyet Bongo nyert, ám az ellenzék csalással vádolta meg a 64 éves politikust, a katonai vezetés ezért „avatkozott közbe”.

A puccsisták feloszlatták az ország intézményeit, érvénytelenítették a választási eredményeket, Bongót házi őrizetbe helyezték, letartóztattak több minisztert, házkutatást tartottak a Bongo család és a kabinet több tagjának az otthonában is, valamint lezárták a határokat – amelyeket most megnyitottak. A puccs vezetői azzal indokolták döntésüket, hogy a békét csak úgy tudják biztosítani, ha véget vetnek a jelenlegi rezsimnek.

A France 24, angol nyelvű francia hírportál beszámolója szerint Brice Oligui Nguema tábornok hétfőn esküszik fel az afrikai ország „átmeneti elnökének”.

Ugyanakkor a portál arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt három évben öt másik afrikai országban: Maliban, Guineában, Szudánban, Burkina Fasóban és Nigerben is puccs történt, ám itt a hatalomra jutott katonai vezetők nem sürgették az új választások kiírását, és adták vissza a hatalmat a nép választottjának.

Mindeközben az al-Dzsazíra, angol nyelvű pánarab hírtelevízió arról számolt be, hogy Gabonban már most egyre nagyobb a nyomás, hogy visszaadják a hatalmat a polgári kormányzásnak. A nyomás inkább külföldről – az ENSZ és az Afrikai Unió részéről – nehezedik az országra, ugyanis a puccsot ujjongó tömegek ünnepelték az utcákon.

Brice Oligui Nguema tábornok mindeközben elmondta, hogy nem akarja elsietni a választásokat, megismételve a múlt hibáit.

A célunk az, hogy a lehető leggyorsabban, de biztosan haladjunk. A lehető leggyorsabban haladni nem azt jelenti, hogy kapkodva választásokat szervezünk, ahol a végén ugyanazokat a hibákat fogjuk elkövetni, ahol ugyanazok az emberek maradnak hatalmon, és minden ugyanoda tér vissza

– fogalmazott Nguema tábornok.

Borítókép: A katonai hatalomátvételt ünneplik az emberek a gaboni Akandában 2023. augusztus 31-én. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.