Katonák egy csoportja átvette a hatalmat Gabonban

A puccsot szerda reggel jelentették be a televízióban, az ország határait lezárták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 30. 7:28
Ali Bongo
Gabon President Ali Bongo Ondimba gestures at the Nzang Ayong stadium in Libreville on July 10, 2023, a day after he announced that he would seek a third term as the oil-rich African nation's head of state. Twelve Gabonese soldiers appeared on television Wednesday announcing they were cancelling the results of the country's recent election and dissolving "all the institutions of the republic", as AFP journalists heard gunfire in the capital Libreville. (Photo by Steeve JORDAN / AFP) Fotó: Steeve JORDAN / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gaboni hadsereg mintegy tizenkét tisztje szerdán kora reggel a televízióban jelentette be, hogy átvették a hatalmat.

„A békét védjük meg azzal, hogy véget vetünk a jelenlegi rezsimnek” – mondta az egyik katona a Gabon 24 televíziós csatornának a BBC szerint. Hozzátette, hogy ennek oka a „felelőtlen és kiszámíthatatlan kormányzás, amely a társadalmi kohézió folyamatos romlásához vezet, és amely azzal a kockázattal jár, hogy az országot káoszba sodorja”.

A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket – írja az MTI.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba hivatalban lévő elnök győzött a nemrég tartott elnökválasztáson.

A hivatalos adatok szerint az elnököt a szavazatok 64,27 százalékával választották meg újra az ország élére, az ellenzék a választást csalásnak minősítette.

Ali Bongo Ondimba 2009-ben, apja halálát követően került hatalomra. 2019-ben már kíséreltek meg ellene puccsot, akkor a lázadó katonák börtönbe kerültek.

 

Borítókép: Ali Bongo Ondimba gaboni elnök a libreville-i Nzang Ayong stadionban 2023. július 10-én, egy nappal azután, hogy bejelentette, a harmadik ciklusra is pályázik az olajban gazdag afrikai ország államfőjeként (Fotó: Steeve Jordan/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.