időjárás 3°C Miklós 2023. december 6.
logo

Eddig példátlan lépésre készül Brüsszel

Gábor Márton
2023.09.21. 20:25 2023.09.23. 16:22
Eddig példátlan lépésre készül Brüsszel

Brüsszel megvédheti Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát Ukrajnával szemben – írta a Financial Times. Az amerikai lap európai bizottsági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az unió azt fontolgatja, hogy védelmébe veszi a Kijev által a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) beperelt tagállamait. Ukrajna azt követően fordult a WTO-hoz, hogy a három állam az EU döntésével ellentétben meghosszabbította az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat, megvédve ezzel hazai piacaikat és gazdáikat.

Az Európai Bizottság eleinte azt követelte az említett országoktól, hogy vonják vissza a tilalmat, a Financial Times szerint azonban most már azon dolgoznak Brüsszelben, hogy összehangolják a jogi válaszlépéseket Kijevnek.

A Financial Times által látott, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának szerdán küldött írásbeli felszólításban a bizottság azt írta, hogy 

az uniós jog értelmében eljár a tagállamok ellen indított WTO-eljárásban.

.A testület hozzátette,

a következő azonnali lépés az, hogy a bizottság mindhárom tagállam nevében válaszol Ukrajnának.

A blokk végrehajtó testületének most döntenie kell arról, hogy megvédi-e a három országot az Ukrajnával kötött, a tilalom feloldásáról szóló megállapodással szemben. A bizottság közölte, hogy a tagállamok nem hozhatnak egyoldalú kereskedelmi intézkedéseket, és hogy értékeli a jogilag összetett helyzetet.

Felvesszük a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és arra törekszünk, hogy konstruktív megoldást találjunk, így nem lenne szükség az ügy folytatására

– közölte a bizottság. Hozzátették, hogy saját jogsértési eljárást indíthat annak biztosítása érdekében, hogy a tagállamok megfeleljenek az uniós jog szerinti kötelezettségeiknek és a WTO-ban vállalt kötelezettségeiknek.

A Brüsszellel kötött, a gabonakivitelre vonatkozó ideiglenes embargó feloldásáról szóló megállapodás részeként Ukrajna hétfőn közölte, hogy a bizottság, Ukrajna és az öt ország, köztük Románia és Bulgária képviselői közötti találkozóról készült jegyzőkönyv szerint engedélyezési rendszert hoz létre annak érdekében, hogy megakadályozza a piaci torzulásokat az öt szomszédos tagállamban.

Románia nem alkalmazott egyoldalú intézkedéseket, Bulgária azonban szerdán a mezőgazdasági termelők többnapos tiltakozását követően tilalmat vezetett be az Ukrajnából származó napraforgómagokra.

Borítókép: Ellenőrök a 26 tezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón Isztambul közelében. (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.