időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Megdöbbentő felvételeken az olaszországi migránskrízis

Magyar Nemzet
2023.09.23. 19:25 2023.09.23. 19:40
Megdöbbentő felvételeken az olaszországi migránskrízis

Tarthatatlanná vált a helyzet a Tunézia partjainak közelében fekvő, de Olaszországhoz tartozó Lampedusán, miután néhány nap leforgása alatt 11 ezren érkeztek a szigetre. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem lesz Európa menekülttábora. Az Olaszországból és a többi nagyobb befogadó országból érkező videók keserű jövőképet vetítenek előre az uniónak.

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Josep Borrell a brit The Guardian napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a migráció széthúzó erő lehet az unióban a kulturális különbségek miatt. Azonban az EU diplomáciájának feje nem az európai polgárok és a beözönlő migránsok közti kulturális különbségekre célzott, hanem a bevándorláspárti és az azt elutasító országok közöttire – bár úgy tűnik, az előbbiek esetében egyre inkább szétválik a politikai elit és a hétköznapi emberek véleménye, utóbbiaknak ugyanis egyre inkább elegük van a befogadó ország kultúráját semmibe vevő, integrálódni nem is kívánó migránsokból, akik egész településeket tesznek élhetetlenné.

A közösségi médiában egyre-másra jelennek meg olyan felvételek, amelyeken migránsok törnek-zúznak, verekednek, időseket bántalmaznak.


Gerald Darmanin francia belügyminiszter hamar kijelentette, hogy országa nem hajlandó migránsokat átvenni Lampedusáról, ugyanis szerinte a menekültstátusra ténylegesen jogosultak elenyésző kisebbségben vannak a szigeten hömpölygő embertömegben.

Giorgia Meloni szerint a megoldás az afrikai országokkal való együttműködés lenne, hogy az életveszélyes, gyakran túlzsúfolt csónakok el se induljanak Európa felé. Egyúttal bejelentette, hogy innentől a migránsoknak zárt táborokban kell megvárniuk kérelmük elbírálását.

Egy múlt héten indított nagyszabású művelet során Tunézia több mint 2500 migránst tartóztatott fel és embercsempészek tucatjait fogta el a tengerparti Szfaksz városának térségében. Az észak-afrikai ország azonban egyedül nem bírja a nyomást, ezért fontos előrelépést jelenthet, hogy az Európai Unió akár már a közeljövőben hozzájárulhat az erőfeszítésekhez.

Megerősítjük Tunézia határvédelmi kapacitásait, egyebek között a felügyeleti rendszer költségeinek növelését, a járőrhajók felszerelését és szállítását, valamint a szárazföldi határellenőrzés támogatását az emberi jogok teljes tiszteletben tartása mellett

– ígérte Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos néhány nappal ezelőtt.

Az EU a napokban megkezdheti a júliusi migrációs paktum részeként Tunézia számára jóváhagyott segély 127 millió eurós első részletének folyósítását – írja az Al Jazeera.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által aláírt megállapodás értelmében Tunézia összesen 105 millió eurót kap az illegális migráció megfékezésére, 150 millió eurót költségvetési támogatásként és 900 millió eurót  hosszú távú támogatásként.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.