Újabb lépéssel közelebb került Magyarország az uniós forrásokhoz + videó

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartott sajtótájékoztatót az újabb eredményekről.

2023. 10. 03. 12:22
NAVRACSICS Tibor
Révfülöp, 2023. szeptember 1. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Magyar falu programban felújított Révfülöpi Általános Iskola ünnepélyes átadásán és tanévnyitóján 2023. szeptember 1-jén. A tanévkezdésre - a Magyar falu program pályázatán több mint 21 millió forintból - a fõépületet a tornateremmel összekötõ épületrész tetõszerkezetét újították meg 214 négyzetméteren, két bevilágító kupola cseréje mellett. MTI/Katona Tibor Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a nemrég napvilágot látott sajtóhírekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány várja az Európai Bizottság megerősítését annak kapcsán, hogy a megállapodást tető alá hozzák.

Mi a magunk részéről a bizottság legutóbbi kérdéseit természetesen a teljes részletességgel meg fogjuk válaszolni, és abban bízunk, hogy azok a válaszok, amelyek azért jórészt már technikai jellegűek, tehát nem a nagy kérdésekre vonatkoznak, hétköznapi élettel kapcsolatos kérdések, megnyugtatók lesznek a bizottságnak és meg tudunk állapodni

– mondta a tárcavezető, majd megjegyezte, hogy már hagyományosnak mondható, hogy a kormány a sajtóból értesül a bizottság esetleges álláspontjáról, miközben hivatalosan semmilyen információt nem kapnak.

A kérdéseket múlthéten kaptuk meg. Ezen dolgozunk, ezeket megválaszoljuk, tekintettel az Országos Bírói Tanács munkafeltételeire és mindenre. Minden aprólékos kérdésre igyekszünk kielégítő választ adni

– jelentette ki a miniszter, majd újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a megállapodás tető alá hozása továbbra sincs összekötve az Ukrajnának szánt pénzek folyósításának kérdésével, a két ügy pusztán párhuzamosan fut. 

 

Ezek a politikai ügyek azért általában nem így szoktak zajlani, nem hiszem, hogy össze lenne kötve a két téma. Időben lehet, hogy párhuzamosan folyik a kettő, a tárgyalássorozat, illetve az Ukrajnával kapcsolatos pénzügyi segítség előkészítése, de nem hiszem, hogy logikailag össze lenne kötve. A bizottság legalábbis nem tett ilyesfajta utalást

– mondta a sajtótájékoztatón Navracsics Tibor

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Európai Bizottság november végéig mintegy 13 milliárd euró értékben oldaná fel a forrásokat, ezt erősítette meg a Financial Times üzleti napilapnak három, a tárgyalásokra rálátó forrás. Az EU tavaly decemberben fagyasztotta be a kohéziós alapokból Magyarországnak járó mintegy 22 milliárd eurót, miután úgy látták, hogy az ország nem teljesíti az emberi jogi és jogállamisági alapelveket. 

Szintén kérdésre megerősítette: amennyiben megnyílnak az uniós források, akkor a pedagógusok béremelése is megvalósul, mert ez az Emberi Erőforrások Operatív Programba van beütemezve. A tárcavezető közlése szerint a tanács döntése értelmében három operatív program – a területi (TOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP) és az Integrált Közlekedési Operatív Program (IKOP) – esetében 55 százalékos felfüggesztés van még érvényben, ami azt jelenti, hogy ezeknél 45 százaléknyi forrás nyílhat meg, a többi operatív program esetében pedig 100 százalék.

A helyreállítási pénzekkel kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: a támogatási részről megvan már a megállapodás, ezt tavaly jóváhagyta a tanács, az 1500 milliárd forintos hitelrésszel kapcsolatban pedig a tárgyalások végén vannak. Szerinte erről is meg fognak tudni állapodni idén november körül, és akkor itt sem lesz forrásvesztés.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.