Fokozzák a biztonságot Prágában a csütörtöki lövöldözés után

Több rendőr járja majd az utcákat és jobban figyelnek a rendezvényekre is.

2023. 12. 23. 19:39
null
Prága, 2023. december 23. Gyászolók a prágai Károly Egyetemen történt lõfegyveres támadás áldozatainak emlékére rendezett gyászmisén a cseh fõvárosban lévõ Szent Vitus-székesegyházban 2023. december 23-án. Két nappal korábban az egyetem egyik 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi fõ épületében nyitott tüzet, és 14 embert megölt, majd rendõrségi jelentések szerint magával is végzett. Otthonában egész fegyverarzenált találtak. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh rendőrség az ország valaha volt legnagyobb és legdurvább tömeges lövöldözése után megerősíti a járőrözést azokon a helyeken, ahol sok ember gyűlhet össze az év végi, ünnepi időszakban.

Mint lapunk is  írt róla, egy 24 éves diák tombolt csütörtökön a prágai Károly Egyetemen, és 14 embert megölt, majd maga ellen fordította a fegyverét és végzett magával is. A hatóságok pénteken közölték, hogy azonosították a támadó összes áldozatát. A tömeggyilkos az apját is megölte, mielőtt Prágába utazott, és tüzet nyitott a város történelmi központjában lévő bölcsészkar épületének tetejéről.

A fokozott rendőri jelenlét az úgynevezett puha célpontoknál, például koncerteknél vagy sporteseményeknél január 1-jéig tart – mondta Vít Rakusan belügyminiszter.

A miniszterelnök és a kabinet más magas rangú tagjai csatlakoztak több tucat emberhez, akik gyertyát gyújtottak és virágot helyeztek el a Károly Egyetem székháza előtt, ahol ideiglenes emlékművet állítottak fel az áldozatok emlékére. Az épület, ahol a támadás történt, továbbra is körül van zárva, és rendőrök őrzik.

A kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította december 23-át, amikor délben országszerte megszólaltak a templomok harangjai az áldozatok tiszteletére.

A középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót. Petr Fiala kormányfő felhívást intézett a lakossághoz, hogy déli 12 órakor egyperces csenddel emlékezzenek az áldozatokra. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták, a televíziók megváltoztatták műsoraikat.

Borítókép: Gyászolók a prágai Károly Egyetemen történt lőfegyveres támadás áldozatainak emlékére rendezett gyászmisén a cseh fővárosban lévő Szent Vitus-székesegyházban 2023. december 23-án (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.