Országos gyásznapot tartottak a prágai lövöldözés áldozatainak emlékére

A tragédia miatt a legtöbb adventi és kulturális rendezvény lemondták, a televíziók megváltoztatták műsorukat.

Forrás: MTI2023. 12. 23. 18:33
null
Prague, 2023. december 23. Gyászoló emberek átölelik egymást a prágai Károly Egyetem fõépülete elõtt 2023. december 23-án. Két nappal korábban az egyetem egyik 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi fõ épületében nyitott tüzet, és 14 embert megölt, majd rendõrségi jelentések szerint magával is végzett. Otthonában egész fegyverarzenált találtak. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton, egy nappal karácsony előtt Csehországban a prágai Károly Egyetemen csütörtökön történt lőfegyveres támadás halottairól és sebesültjeiről megemlékezve. A középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót. Petr Fiala kormányfő felhívást intézett a lakossághoz, hogy déli 12 órakor egyperces csenddel emlékezzenek az áldozatokra. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták, a televíziók megváltoztatták műsorukat.

A Károly Egyetem egyik 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi főépületében nyitott tüzet, és 14 embert megölt, majd rendőrségi jelentések szerint magával is végzett. Otthonában egész fegyverarzenált találtak. A csütörtöki szörnytett előtt a gyanú szerint apját, egy héttel korábban pedig egy erdőben sétáló férfit és annak lányát is megölte.

Gyászolók a prágai Károly Egyetemen történt lőfegyveres támadás áldozatainak emlékére rendezett gyászmisén a cseh fővárosban lévő Szent Vitus-székesegyházban 2023. december 23-án. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A prágai Szent Vitus-székesegyházban, a prágai érsek székhelyén, a prágai vár közepén Jan Graubner bíboros érsek szombaton gyászmisét mutat be, amelyen részt vesz  Petr Pavel államfő és Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is. Sok más csehországi templomban is gyászistentiszteleteket tartanak az áldozatok emlékére. Az egyetemi épület előtt, ahol a merénylet történt, sokan virágokat helyeznek el és mécsest gyújtanak.

A hatóságok megkezdték a halálos áldozatok nevének nyilvánosságra hozatalát. Köztük van Lenka Hlávková, a Károly Egyetem Zenetudományi Intézetének vezetője is. A világ sok országából folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások.

Csehországban többek között 2011-ben, Václav Havel elnök halála alkalmából tartottak nemzeti gyásznapot.

Borítókép: Gyászoló emberek átölelik egymást a prágai Károly Egyetem főépülete elõtt 2023. december 23-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.