Hatalmas robbanás történt Iránban, halálos áldozatok is vannak + videó

A robbanás Kermanban történt, ahhoz a temetőhöz vezető úton, ahol Kászem Szulejmáni tábornok van eltemetve.

2024. 01. 03. 14:29
null
Teherán, 2022. január 3. Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmániról, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevû különleges egység parancsnokáról emlékeznek meg tisztelõi Teheránban 2022. január 3-án, halálának második évfordulóján. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthetõ célpontok ellen, amelyben Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erõk nevû, iráni támogatást élvezõ iraki milicistákat tömörítõ ernyõszervezet vezetõje életét vesztette. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két robbanás is történt az iráni Kermanban, a temetőhöz vezető úton, ahol Kászem Szulejmáni tábornok van eltemetve – írja az IRNA iráni hírügynökség. Sajtóértesülések szerint legalább hetven ember vesztette életét, a robbanás oka egyelőre ismeretlen, ám a város tisztviselői terrortámadásról beszéltek, más híroldalak arról is írtak, gázpalackok robbantak fel.

Éppen négy éve, 2020. január 3-án éjjel az Egyesült Államok hadműveletet hajtott végre Bagdadban, hogy megsemmisítse az iráni Forradalmi Gárda, az IRGC különleges erőinek parancsnokát, Kászem Szulejmánit és az iraki síita milícia helyettes vezetőjét, Abu Mahdi al-Muhandiszt, akik részt vettek a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadás megszervezésében 2019. december 31-én. Válaszul Irán csapásokat mért iraki amerikai támaszpontokra, köztük Ain el-Aszadra. Kezdetben Donald Trump amerikai elnök és a Pentagon illetékesei azt mondták, hogy a támadásnak nem volt áldozata. Később a katonaság kénytelen volt elismerni, hogy voltak áldozatok.

2020-ban Szolejmanit az Egyesült Államok dróntámadása ölte meg Irakban.

Január 3-án van halálának négyéves évfordulója, így nem lehet véletlen, hogy éppen ezen napon robbantottak az iráni Kermanban ahhoz a temetőhöz vezető úton, ahol Kászem Szulejmáni tábornok van eltemetve. 

 

Borítókép: Az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmániról, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egység parancsnokáról emlékeznek meg tisztelői Teheránban 2022. január 3-án, halálának második évfordulóján (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.