Német pénzügyminiszter: Ebben a törvényhozási időszakban már nem fizetnek klímapénzt

A szűkös költségvetésre való tekintettel nem világos, hogy a szövetségi kormány ezt megengedheti-e magának.

2024. 01. 14. 20:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) a koalíciós megállapodásban jelentette be a klímapénzeket. Ennek kifizetését már többször is elhalasztották. Most Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter világossá tette: a klímapénzről már csak a következő törvényhozási időszakban fognak dönteni, írja a Focus.

Christian Lindner Fotó: Fdp.de

Annak idején még az Angela Merkel kancellár vezette utolsó nagykoalíció döntött arról, hogy minden német polgárnak klímabónuszt kell kapnia. Ausztria ilyen címen már fizet – 110 és 220 euró közötti összeget –, de ezt Németország egyelőre még mindig csak tervezi. Az úgynevezett klímapénz célja, hogy kompenzálja a szén-dioxid-pótdíjakat, amelyeket többek között az autózásért és a fűtésért fizetnek a német állampolgárok.

2025-től műszakilag egy főre jutó befizetést tudunk teljesíteni. Szóval menetrend szerint vagyunk. Hogy politikailag ebbe az irányba alakítjuk-e át a finanszírozási környezetet, azt a következő választások után kell eldönteni

– mondta az FDP politikusa a Neue Osnabrücker Zeitungnak (NOZ).


A közgazdászok és a fogyasztóvédők is követelik a klímapénzt


Egyes politikusok, közgazdászok és fogyasztóvédelmi szervezetek korábban a klímapénz gyors kifizetését követelték, hogy a fogyasztókat kárpótolják az év eleji szén-dioxid-áremelkedésért, ami megdrágította a tankolást és a fűtést.

Lindner hangsúlyozta, hogy a klímapénz lényege, hogy az egy főre jutó szén-dioxid-árból származó bevételt visszautalják az embereknek.

Jelenleg azonban a bevételt fűtési rendszerek, épületfelújítások, zöld acélgyártás, elektromos autók töltőállomásai és a többi támogatására fordítják. Röviden: azért, mert egy háztartás támogatást kap egy hőszivattyúra, több száz másik nem kaphat abban az évben klímapénzt. Nem lehet kétszer elkölteni a pénzt. A klímapénz tehát a mostani támogatásokat váltaná ki

– mondta. Lindner szerint erről csak a következő parlamenti választások után lehet dönteni.

Az SPD, a Zöldek és az FDP a koalíciós megállapodásban megállapodtak a klímapénzről: Ha a szén-dioxid ára éghajlatvédelmi okokból emelkedik, akkor a polgárok számlájára pénzt kell fizetni ennek kompenzálására. Ez a jelenlegi államháztartási adatok fényében nem teljesíthető, ráadásul előbb meg kell teremteni a technikai előfeltételeit annak, hogy a polgároknak közvetlenül fizethessenek. A szövetségi pénzügyminisztérium szerint ennek 2025-re kell megvalósulnia.

Borítókép: Illusztráció (Fotó Petra Nowack/penofoto/Imago; Metodi Popow/Imago; Kollázs: RUHR24)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.