Erre készül Moszkva

A rakéta hatótávolsága meghaladja a tízezer kilométert, a háromlépcsős interkontinentális rakéta négy, egymástól függetlenül célozható, egyenként legfeljebb 500 kilotonna kapacitású, többszörös robbanófejjel van felszerelve.

2024. 02. 27. 13:51
Yars ICBM launched in strategic deterrence forces exercises on Wednesday Oct 26, 2022. Russia President Vladimir Putin has
Yars ICBM launched in strategic deterrence forces exercises on Wednesday Oct 26, 2022. Russia President Vladimir Putin has watched military forces carry out nuclear exercises in Russia amid growing fears Moscow may trigger a major escalation in the Ukraine war. The Russian president oversaw the tests, which had been planned for some time, via video link from an office. During the exercises, the country\'s nuclear forces carried out multiple practice launches of ballistic and cruise missiles. The manoeuvres followed Mr Putin\'s warning about his readiness to use all means available to fend off attacks on Russia\'s territory, in a clear reference to the country\'s nuclear arsenals. The drills saw the test-firing of a Yars land-based intercontinental ballistic missile (ICBM), the launch of a Sineva ICBM by a Russian nuclear submarine and the Tu-95 strategic bombers set off cruise missiles at practice targets. (Russia MOD via EYEPRESS) Fotó: Reuters/EYEPRESS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tejkovszkij rakétaalakulat katonai állománya és felszerelése 2008 óta vesz részt a moszkvai Vörös téren tartott katonai parádékon – írta meg a Rg.ru. Ezért utaztatták több száz kilométeren keresztül a Jarsz rakétakilövők konvoját. Az orosz védelmi minisztérium megjegyezte, hogy a moszkvai felvonulás előkészítése még januárban megkezdődött. A Stratégiai Rakéta Erők felvonulási legénységének katonái kiképzésen és irányítási gyakorlatokon vettek részt, valamint vezetési próbákat végeztek a Regnum.ru információi szerint. 

 

Egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható a Grom-2022 Stratégiai Elrettentő Erők gyakorlatának részeként végrehajtott gyakorló kilövés során, Oroszország egy meg nem határozott helyszínén.
Egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakéta indítása látható a Grom–2022 stratégiai elrettentő erők gyakorlatának részeként végrehajtott gyakorló kilövés során, Oroszország egy meg nem határozott helyszínén. Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

 

A Moszkva felé vezető úton az oszlop körülbelül hatvan nehéz szakaszon haladt át, beleértve körülbelül húsz hidat és kereszteződést. A felvonulás előtt minden titkos alkatrészt eltávolítottak a kilövőkből, a mechanizmusokat és szerelvényeket pedig gondosan ellenőrizték – írja a Zvezda tévécsatorna.

A legénység a május 9-i felvonulásra a Moszkva melletti Alabinóban készül. A felvonulás után visszatérnek Tejkovóba, és a rutinkarbantartás után ismét harci szolgálatba állnak. 

Mint a Regnum korábban beszámolt róla, előző évben, 2023. május 9-én mintegy tízezer katona és 125 egységnyi katonai felszerelés vett részt a csapatok különböző szakágaiból és alakulataiból a Vörös téren megrendezett felvonuláson.

 

Borítókép: A stratégiai elrettentő erők gyakorlatán 2022. október 26-án Vlagyimir Putyin orosz elnök végignézte, ahogy a katonai erők nukleáris gyakorlatokat hajtanak végre Oroszországban, miközben egyre nagyobb a félelem, hogy Moszkva jelentős eszkalációt idézhet elő az ukrajnai háborúban. Az orosz elnök egy irodából videókapcsolaton keresztül felügyelte a már egy ideje tervezett teszteket. A gyakorlatok során az ország nukleáris erői ballisztikus és cirkálórakéták többszöri gyakorló indítását hajtották végre. A manőverek Putyin figyelmeztetését követték, miszerint kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni az Oroszország területét érő támadások elhárítására, ami egyértelmű utalás volt az ország nukleáris arzenáljára. A hadgyakorlatok során egy Jarsz szárazföldi interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) lőttek ki, egy orosz atom-tengeralattjáró elindított egy Sineva ICBM-et, a Tu–95-ös stratégiai bombázók pedig cirkálórakétákat lőttek ki gyakorló célpontokra (Fotó: Reuters/Eyepress)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.