Orbán Viktor a téma Ukrajnában is

Egy ukrán lap szakértőt is megkérdezett, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök miért nem akarja tovább támogatni a háborút

2024. 02. 01. 10:59
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor is részt vesz a csütörtökön az uniós vezetők Brüsszelben tartandó rendkívüli csúcstalálkozóján, ahol a fő téma Ukrajna támogatása lesz. Úgy tűnik, hogy Ukrajnában is kiemelt figyelem követi az eseményt, egy ukrán lap például három pontban gyűjtötte össze, hogy szerintük Orbán Viktor miért ellenzi az 50 milliárd eurót, amit a háborúra fordítanának

A béke lehetősége egyik pontban sem merült fel, miközben arról írtak, hogy csak úri mókából akarja befolyásolni az Európai Unió döntését Orbán Viktor, és direkt nem akar pénzt küldeni Ukrajnának.

Az is felmerült bennük, hogy Orbán Viktor oroszbarát politikát folytat. Hiába nyilatkozta nemrég maga az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba, hogy sem Orbán Viktor, sem pedig Szijjártó Péter nem oroszpárti, hanem magyapárti politikus, ez mit sem számít a lapnál. Korábban pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök is azt mondta, hogy nem igaz, hogy Orbán oroszbarát lenne.

Ez a cikk is jól mutatja, hogy mennyire idegesek Brüsszelben, mert ők nagyon szeretnék az 50 milliárdot megszavazni Ukrajnának, ezzel pedig növelni a fegyverszállításokat, újabb szankciókat vezetnének be és a befagyasztott orosz pénzeket pedig Ukrajna újjáépítésére használnák fel. Orbán Viktor többször leszögezte, nem hisz abban, hogy az orosz–ukrán háború végéhez katonai megoldás fog vezetni. A kormányfő azzal érvelt, hogy ha még több fegyvert küldenek Ukrajnába, az előbb vezet eszkalációhoz, semmint a háború lezárásához. A kormányfő egyébként tett egy kompromisszumos ajánlatot: azt javasolta, hogy Magyarország kész részt venni a 27-ek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntés születik arról, küldjenek-e pénzt Ukrajnába vagy ne.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.