Orbán Viktor békepárti politikája miatt B tervvel készült Brüsszel

Orbán Viktor részvételével megkezdődik csütörtökön Brüsszelben az uniós vezetők rendkívüli csúcstalálkozója: az egyeztetések középpontjában Ukrajna támogatása áll. Azon túl, hogy a tagállamok tárgyalásokat folytatnak az uniós költségvetés módosításáról, valamint az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyről, fontos üzenetet közvetítenek a nemzetközi közösségnek. Nagyon tartanak azonban attól, hogy a magyar miniszterelnök milyen álláspontot fog képviselni. Uniós tisztviselők még egy B tervvel is készültek arra az esetre, ha Orbán Viktor élne a vétóhoz való jogával.

2024. 02. 01. 8:56
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2023. december 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európai Unió még mindig támogatja Ukrajnát” – a Politico brüsszeli hírportál szerint a csütörtöki EU-csúcstalálkozó résztvevői ezt az üzenetet akarják közvetíteni Kijevnek, Moszkvának, és még Donald Trump volt amerikai elnöknek is. Brüsszel terve az, hogy 50 milliárd euróval támogassák Ukrajnát az Oroszországgal folytatott háborúban, növeljék a fegyverszállításokat, új oroszellenes szankciókat vezessenek be, és a befagyasztott orosz pénzeket a kelet-európai ország újjáépítésének támogatására fordítsák.

Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósuljon, minden tagállam beleegyezésére szükség van. Ám az uniós tisztviselők attól tartanak, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem fog hozzájárulni a háborúpárti állásponthoz.

A Politico birtokába jutott ahhoz a szövegtervezethez, melyet a tagállami vezetők elé terjeszthetnek jóváhagyásra: a dokumentum kiemelte, a megállapodás biztosítaná, hogy Kijev „stabil, kiszámítható és fenntartható pénzügyi támogatást kapjon”. A hírportál ugyanakkor hozzátette, nyugati támogatás nélkül Ukrajnának nem sok esélye van Oroszországgal szemben.

Egy magas rangú uniós tisztviselő azt mondta, nagy az idegesség Brüsszelben.

A magyar miniszterelnök ugyanis többször leszögezte, nem hisz abban, hogy az orosz–ukrán háború végéhez katonai megoldás fog vezetni. Orbán Viktor azzal érvelt, hogy ha még több fegyvert küldenek Ukrajnába, az előbb vezet eszkalációhoz, semmint a háború lezárásához. A kormányfő egyébként tett egy kompromisszumos ajánlatot: azt javasolta, hogy Magyarország kész részt venni a 27-ek megoldásában, ha garantálják, hogy minden évben döntés születik arról, küldjenek-e pénzt Ukrajnába vagy ne. A javaslat után azonban a brit Financial Times hasábjain jelent meg egy kiszivárgott dokumentum, amelyben Magyarország gazdasága elleni támadásról írtak újabb vétó esetén. „Ez egyfajta zsarolási útmutató” – reagált a cikkre Orbán Viktor a Le Point francia hetilapnak adott interjújában.

 

B tervvel készül Brüsszel

Ukrajna támogatása már a tavaly decemberi csúcson is napirendre került, így az uniós tisztviselők a mostani találkozóra is készültek egy másik tervvel – arra az esetre, ha Orbán Viktor élne a vétó jogával. A Politico közlése szerint „megkerülnék Orbán kifogásait” mind az uniós költségvetés, mind az ukrajnai segélycsomag ügyében: ebben az esetben 26 ország szavazná meg a javaslatokat, ám diplomaták hangsúlyozták, ez a megoldás messze nem ideális.

A 27 helyett 26-tal kötött megoldás technikailag nemcsak nehézkesebb, hanem aláássa az EU egységét Ukrajnával kapcsolatban – negatív jelzést küldve Kijevnek, Moszkvának és Washingtonnak

– tették hozzá.

Korábban az is felmerült, megvonnák a magyar miniszterelnöktől a szavazati jogot, noha a Politico is elismeri, jók a magyar pozíciók. „Remélem, hogy a többi 26 ország egységet és vezető szerepet fog mutatni abban, hogy megoldást találjanak erre az Európa számára egzisztenciális kérdésre” – fogalmazott Rasa Jujneviciene litván uniós törvényhozó. Hozzátette: Ukrajna is harcol a tömbért, ám ezt a gondolatsort már nem fejtette ki bővebben.

 

Oroszellenes szankciókkal készül Brüsszel

Várhatóan a csúcstalálkozón szó fog esni az újabb oroszellenes szankciókról, amelyeknek már a 13. csomagját készítik elő, valamint a befagyasztott orosz pénzek felhasználására is kitérhetnek. Az új intézkedésekről már a héten megkezdődnek a tárgyalások, noha nem sok olyan terület maradt, amelyet még szankcionálni tudna Brüsszel. Ukrajna újjáépítése pedig, amelyet a befagyasztott és elkobzott orosz vagyonokból finanszírozna az EU, rendszerint visszatérő téma az egyeztetések során.

 

Trump miatt aggódik a fősodor

A háborúban álló ország segélyezése a tengerentúlon is napirenden van, ugyanis Washingtonban sem igazán tudnak dűlőre jutni. A Politico attól tart, ha Donald Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást – amire egyébként van reális esélye –, Európa magára maradhat Ukrajna támogatásának ügyében. Olaf Scholz német kancellár szerdán arról beszélt, az amerikai elnökválasztás függvényében úgy alakulhat, hogy az „Európai Uniónak még erősebbé kell válnia”. Hozzátette: ebben a feladatban kiemelt szerepet kell játszania Párizsnak és Berlinnek.

Európa a legerősebb nemzeti érdekünk

– fogalmazott.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.