„Orbán Viktor és Robert Fico nem oroszbarát politikusok” – Vlagyimir Putyin évértékelőt tart

Vlagyimir Putyin évértékelő műsort tart a Russia1 orosz televíziócsatornán.

2023. 12. 14. 9:42
Putyin 2023-as évértékelő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért Vlagyimir Putyin orosz elnök az „Az év eredményei” elnevezésű eseménye, ami 4 óra 3 percig tartott. 2020-ban a közvetlen vonalat és a sajtótájékoztatót hasonló módon kombinálták, ami akkor 4 óra 30 perces volt. A közvetlen vonal (mint különálló formátum) időtartamának rekordját 2013-ban állították fel (4 óra 47 perc), a nagy sajtótájékoztató rekordját pedig 2008-ban (4 óra 40 perc).

 

Bemutatták Putyin dublőrét is 

Arina kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a nagymamáját és a többi rokonát senki sem pótolhatja. Ami a mesterséges intelligencia fejlesztését illeti, ezt lehetetlen megakadályozni. 

Vlagyimir Putyint egy „digitális hasonmás” videókérdéssel kérdezte élő adásban. Az elnök úgy válaszolt, hogy csak ő beszélhet a saját hangján. A digitális avatar kérdése után az orosz elnök azt mondta, hogy ez az „első dublőre”.

Felnőtt- és gyerekruhát árusító üzlet tulajdonosának kérdésére válaszolva az elnök megjegyezte, hogy a hazai márkák jelenléte Oroszországban 31 százalékkal nőtt. Szerinte szisztematikus megközelítésre van szükség ennek az iparágnak a támogatásához. Minden lehetséges módon népszerűsíteni kell a regionális márkákat, ez vonzóbbá teszi a piacot a fogyasztók számára – hangsúlyozta az államfő.

Csalódtak azok, akik azt hitték, hogy az orosz autóipar összeomlik.

Az elnök megjegyezte, hogy számos külföldi márka Oroszországból való távozásával rengeteg kérdés merült fel, beleértve a saját autóipar fejlesztését is. Elmondása szerint az AvtoVAZ megbirkózik a gyártott autók számának növelésével, de sok alkatrészt drágábban szereznek be, ami szintén befolyásolja az összköltséget. Az államfő kiemelte, hogy szükség van saját fejlesztésre. Putyin hozzátette, hogy saját alkatrészeket is elő kell állítani, az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pedig aktívan dolgozik ezért.

 

Az új orosz történelemkönyv is szóba került

Az orosz elnök az új történelemtankönyv kiadását azzal magyarázta, hogy korábban több mint hatvan különböző könyv létezett, köztük olyanok is, amelyek történelmi torzításokat tartalmaznak. 

Tisztában vagyok a kritikával, Oroszországnak kell hogy legyen egy alapvetően állami felfogást tükröző történelemkönyve.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy minden történelemtankönyvnek igaznak kell lennie, és nem szolgálhatja senki érdekeit.

 

Az orosz elnök kapcsolata Emmanuel Macronnal

Elég jó, kedves, működő kapcsolatunk volt

– mondta Vlagyimir Putyin Emmanuel Macronra utalva. Hozzátette, hogy a francia elnök egy bizonyos ponttól kezdve „megszakította velünk a kapcsolatokat”.

Ha van érdeklődés, mi készen állunk. Ha nincs érdeklődés, nélkülözni fogjuk. Ennyi, itt nincs semmi szokatlan

– jegyezte meg az orosz vezető.

A The New York Times amerikai lap újságírójának kérdése az Oroszországban fogva tartott Paul Whelanről és Evan Gershkovichról az elnök megjegyezte, Moszkva nem utasította el Whelan és Gershkovich átadását, de megállapodást kell kötni. Szerinte a párbeszéd nem könnyű, az amerikai félnek meg kell hallgatnia az orosz felet, és kompromisszumos döntést kell hoznia.

Az oroszországi kanyarójárvány az Ukrajnából átköltözött emberek miatt tört ki, ahol alacsony az immunizáltsági arány – mondta Putyin. Az elnök technikai hibának nevezte az oltóanyaghiányt, és megígérte, hogy a problémát hamarosan megoldják. A nyugati gyógyszergyárak Oroszországból való távozásával kapcsolatban a kormány aktívan dolgozik a probléma megoldásán. Létrejött a párhuzamos import bizottság, és folyamatban van a saját termelés fejlesztése.

 

Az orosz elnök bízik a hazai repülőgépgyártás gyors fejlődésében

Oroszország 2030-ig több mint ezer repülőgép gyártását tervezi – mondta Vlagyimir Putyin. Azt is hangsúlyozta, hogy az orosz légitársaságok túl sok külföldi repülőgépet vásárolnak – jobb lenne, ha a hazai gépeket használnák helyettük.

Putyin bocsánatot kért a tojás árának emelkedése miatt

Megjegyezte, hogy a kormány elmulasztotta időben liberalizálni a tojásimportot. Szerdán jelentették be a baráti országokból származó tojás vámjának hat hónapra történő megszüntetését, az intézkedés január 1-jétől működik – írta a RIA Novosztyi.

A rubel részesedése Oroszország külkereskedelmében szeptembertől 40 százalékra nőtt, a jüané 33 százalékra, a dolláré és az euróé pedig 24 százalékra csökkent – mondta Putyin, hangsúlyozva, hogy 

Oroszország nem mond le a dollárról, de a dollárban és euróban történő fizetéseknél problémák merültek fel.

Putyin a rubel árfolyamáról is nyilatkozott: „Abból indulok ki, hogy minden visszatér a normális kerékvágásba.”

 

Oroszország növeli fegyvergyártását

Kérdésre válaszolva az elnök megjegyezte, hogy az északi katonai körzetben javult a helyzet, de valami mindig hiányzik. Elmondása szerint a frontvonal körülbelül kétezer kilométer. Az elnök megígérte, hogy az ország növeli a fegyverek gyártását. Köszönetet mondott azoknak is, akik aktívan támogatják az orosz katonákat. Elmondása szerint az adományok összege meghaladta a tízmilliárd rubelt. A gyerekek már hárommillió levelet küldtek a harcosoknak. 

A „különleges műveletek” résztvevőinek, akik a magán-zsoldosalakulatok tagjai, a katonai személyzettel azonos jogokkal kell rendelkezniük: Putyin szerint szükség esetén módosítani kell a törvényeket. Az elnök a zsoldos- és magánalakulatok fő problémájának nevezte az állammal kötött szerződések hiányát. Putyin megjegyezte, hogy ismerősei között vannak olyanok, akik ilyen alakulatban szolgáltak, közülük többen meghaltak.

 

A sportnak ki kell maradnia a politikából

Putyin ellenzi az izraeli sportolók felfüggesztésére irányuló felhívásokat; szerinte a sportnak ki kellene maradnia a politikából. Az orosz sportolók nemzetközi versenyeken való részvételi lehetőségéről elmondta: évek óta edzenek, zászló nélkül is ismerik őket. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem kell mindenáron ott lenniük a nemzetközi versenyeken. A sportminisztériumnak és az olimpiai bizottságnak mindenesetre döntenie kell – jegyezte meg az elnök.

Meg kell vizsgálnunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság feltételeit, és kiegyensúlyozott döntést kell hoznunk

 

Itt nézheti élőben az orosz elnök évértékelőjét

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy jövő év elején találkozik Erdogannal: a török elnök időbeosztása miatt nem tudott korábban létrejönni a találkozó. Az orosz elnök a Russia1 televízión tart évértékelőt. 

Egy törökországi újságíró a Gázai övezet helyzetéről kérdezte Putyint. Az államfő megjegyezte, hogy Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök jelentős szerepet játszik az Izrael és Palesztina közötti konfliktus megoldásában, és hozzájárul a hosszú távú béke megkötéséhez. Az, ami ebben a térségben történik, katasztrófa – hangsúlyozta. Az államfő hozzátette: a Gázai övezetben kialakult helyzet súlyosbodása sok ember halálához vezetett. Ami az ENSZ-t illeti, néhány ország blokkolja a döntéseket ebben a konfliktusban. Maga a szervezet azonban így épül fel, és fontos megőrizni. Moszkva abból indul ki, hogy végre kell hajtani az ENSZ két állam – Izrael és Palesztina – létrehozására vonatkozó határozatait ebben a térségben. 

 

Fico és Orbán nem oroszbarát

 

Robert Fico és Orbán Viktor nem oroszbarát politikusok, hanem „nemzetbarátok”, ilyen politikusok már nincsenek, a többi a „nagy testvértől” függ – mondta az orosz vezető.

Ukrajna nagyrészt elvesztette szuverenitását, és a saját kárára hoz döntéseket. Ami az Egyesült Államokat és az európai országokat illeti, Moszkva kész kapcsolatokat építeni velük, de Washington birodalmi politikája hátráltatja ezt a folyamatot – fogalmazott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint az amerikai elitnek el kell kezdenie tisztelni a többi országot, és kompromisszumot kell keresnie, nem pedig szankciókat kivetnie, ezzel javíthatna Washington a viszonyon.

 

Az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció viszonyáról

Ami az Egyesült Államokat illeti, készek vagyunk kapcsolatokat építeni. Hiszünk abban, hogy az USA fontos ország, de birodalmi, abszolút birodalmi a politikája

– mondta Putyin a sajtótájékoztatón.
Az elnök ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kapcsolatépítésének alapvető feltételei még nincsenek meg, az Egyesült Államokban belső változásokra van szükség, Washingtonnak pedig el kell kezdenie tisztelni másokat, hogy a nemzetközi kapcsolatok javuljanak.

 

Az Európai Unió eltaszítja Oroszországot

Oroszországnak nem állt szándékában senkivel sem elrontani a kapcsolatokat – jegyezte meg Putyin. Szerinte Moszkva évtizedek óta próbál kapcsolatokat építeni Ukrajnával. 

Ezt követően „ellenfeleink” puccsot hajtottak végre ebben az országban, és az ezt követő konfliktus nagy tragédia. Ukrajna egész délkeleti része mindig is oroszbarát volt. A kijevi hatóságok azonban »történelmi ostobaságokkal« álltak elő a származásról.

Ugyanakkor a „2014-es ukrajnai puccs” után rájöttek, hogy Moszkva nem építhet ki normális kapcsolatokat Ukrajnával. A nyugati országok kezesként írtak alá megállapodásokat a Janukovics-kormány és a tüntetők között, de rövid idő után megszervezték a törvényes kormány megbuktatását is. Mindez ahhoz a tragédiához vezetett, amit most átélünk, Európa pedig némán áll és figyel – hangsúlyozta Putyin.

Az Európai Unióval való kapcsolatok normalizálása nem csak rajtunk múlik – nem mi rontottuk el, hanem ők [az Európai Unió] próbálnak „eltaszítani minket”

– mondta Putyin.

Az oroszok és az ukránok egy nép. És ami most történik, az egy hatalmas tragédia, hasonló a polgárháborúhoz, amikor a testvérek különböző oldalakon találták magukat

– mondta Putyin. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egész délkeleti része mindig is oroszbarát volt. „Odessza többségében orosz város. Ezt mindenki nagyon jól tudja” – tette hozzá.

A „különleges műveleti zónában” 244 ezer mozgósított katona tartózkodik. Nem lesz második mozgósítási hullám, ma már nincs rá szükség – fogalmazott Vlagyimir Putyin 

A különleges művelet céljai nem változtak. Ukrajna demilitarizálásának feladata továbbra is aktuális. Ukrajnában akkor lesz béke, ha Oroszország eléri céljait. Ukrajna már szinte semmilyen fegyvert nem gyárt, mindent ingyen hoznak nekik, de ennek az ingyenességnek lassan vége

– mondta az orosz elnök.

Putyin szerint az Orosz Föderáció az ukrán ellentámadás kezdete óta az ukrán hadsereg 747 harckocsiját és 2300 páncélozott járművét semmisítette meg.

 

Erősödik az orosz gazdaság

Az orosz gazdaságnak van elég biztonsági mozgástere a továbblépéshez – mondta. Putyin megjegyezte, hogy a gazdaság várhatóan 3,5 százalékkal nő az év végére. Komoly lépést tettünk előre – fogalmazott az orosz elnök. Oroszország államadóssága csökken, 46 milliárd dollárról 32 milliárd dollárra – tette hozzá. 

Putyin szerint a fő feladat Oroszország szuverenitásának és határbiztonságának megerősítése, valamint az állampolgárok jogainak és szabadságának biztosítása.

  • Az orosz GDP növekedése az év végére várhatóan eléri a 3,5 százalékot. 
  • Az ipari termelés növekszik, különösen a feldolgozóipar – 7,5 százalékkal.
  • Az állóeszköz-beruházások növekedése 10 százalékos, ami középtávon fenntartható fejlődést garantál.
  • A reálbérek az inflációtól megtisztítva mintegy 8 százalékkal nőnek, a rendelkezésre álló reáljövedelem is növekszik, valahol 5 százalék alatt.
  • A munkanélküliségi ráta 2,9 százalék. Ilyen még soha nem fordult elő Oroszország történetében.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök értékeli a 2023-as évet (Fotó: kremlin.ru)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.