Bonyodalmak és konfliktusok a ramadán körül Olaszországban

Újra feszültség alakult ki a Monfalconéban élő muzulmán közösség és a helyi vezetés között.

2024. 03. 12. 5:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anna Cisint, Monfalcone polgármestere megtiltotta a muzulmán közösségnek, hogy a Piazza Repubblicán az önkormányzat székháza előtt imádkozzanak a ramadán időszakában. A muzulmánok eredeti terve az volt, hogy minden este összegyűlnek a város főterén. A rendőrkapitányság két másik helyszínt jelölt ki a szabadtéri imádság megtartására a kikötő közelében, a római fürdő melletti parkolóban, valamint egy zöldövezetben. 

A muzulmánok azonban nem fogadták el a hatóságok által kijelölt helyszínt, és bejelentették, hogy az önkormányzat épülete előtt kívánnak demonstrálni. 

Mivel igen kényes kérdésről van szó, Gorizia rendőrkapitánysága és a belügyminisztérium is fokozott figyelemmel kíséri a kikötővárosban kialakult feszültségeket. 

Egyrészt a szabad megmozduláshoz való jog, másrészt pedig a szabd mozgáshoz való jog kérdése merül fel, melyek ütközhetnek egymással, mivel egy harminc napon keresztül tartó időszakról van szó. 

Nem engedélyezett semmifajta szabadtéri közös ima Monfalcone főterén, a helyi vezetés döntése elleni tiltakozásnak bizonyos feltételek mellett helyt adnak

– válaszolta Luigi Di Ruscio, Gorizia rendőrkapitánya annak a két muzulmán szervezetnek, akik április 8-áig minden este a Monfalcone főterén kívánnák megtartani az esti imádságot. 

A muzulmán közösség imámja úgy nyilatkozott, hogy nem is annyira az imádkozás a lényeg, hanem hogy tiltakozzanak a két mecset bezáratása ellen. 

A közösség vezetője, Bou Konate szerint a városvezetés célja, hogy megtagadja a közös imádsághoz való jogot. A muzulmán közösség tagjai válaszul úgy nyilatkoztak a helyi lapoknak, hogy ők ott imádkoznak, ahol akarnak. 

A polgármester sajtótájékoztatón kívánta tisztázni az elmérgesedett helyzetet, mivel úgy véli, a baloldal téves információkkal próbálja megvezetni a muzulmán közösséget. Elmondta, hogy nem az imádság betiltásáról van szó. Olaszországban bárki szabadon imádkozhat otthonában vagy a hatóságok által erre kijelölt helyen. Ez az olasz jogszabály minden Itáliában élő személyre vonatkozik, akkor is, ha külföldi. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy politikai okok húzódnak meg a kérdés mögött, nem pedig valós vallási igények. Ha nem így lenne, akkor problémák nélkül elfogadták volna a közbiztonság szempontjait is figyelembe vevő határozatot az alternatív helyszínek kijelöléséről. 

A polgármester úgy nyilatkozott elég a követelőzésekből. A város vezetősége a múltban támogatta az idegeneket, segítette a beilleszkedésüket, cserében azonban súlyos fenyegetéseket kapott a polgármester. 

A megfélemlítő üzenetek miatt a közelmúltban a hatóságok Anna Cisint testi épségét védő állandó felügyelet mellett döntöttek. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.