Igen. Mert a miénk. Mert senki másnak nem fontos annyira, mint nekünk. Mert rajtunk kívül másnak nem érdeke, hogy kiálljon mellette, érte. Amúgy rengeteget segítünk a termelőknek azzal, ha értelmes mégis objektív és reális értékelést – visszajelzést – adunk a borokról. Rohály Gábornak rengeteg, ma is sokak által idézett jó mondása keringett annak idején a borok körül. Például az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb versenyautót tervező mérnök végig is tudna menni a Hungaroringen. Ma már ennek talán kicsit kisebb a jelentősége, de annak idején rettentő nehezen fogadták el ezt a tényt, hogy a borokat igenis el kell tudni adni, és ez nem működik automatikusan. Sőt. Ma sokkal nehezebb a borokat eladni, mint harminc évvel ezelőtt. Ezért van szükség a képzett kereskedőkre és azokra a tanácsadókra is, akik a borokat képesek megfelelően értékelni és a megfelelő helyre pozícionálni. A pincevakság létező eleme a borkészítésnek, amiből néha ki kell lendíteni a termelőket.
A folyamatos összehasonlítás, kóstolás és értékelés nélkül ez nem feltétlenül működik. Viszont talán az egyik legfontosabb az, hogy a termelők egymással is szót értsenek, hogy egymás munkáját is értékeljék és jóindulatú objektív kívülállóként tegyék mindezt.
Ezt a célt szolgálja a BORÁSZOK BORÁSZA díj is. Lehet szeretni, nem szeretni, értékelni vagy éppen negligálni. De úgy gondolom, nem érdemes. Ugyanis, ha a termelők maguk ismerik el egy kollégájuk munkáját, az talán a legtöbbet jelenti mindenki számára.

Annak idején mi is megpróbáltuk ezt megtenni, igaz, elég kis körben. Mégis a Hét Borbírák Rendje volt az a maroknyi csapat, amelynek a tagjai rendszeresen összeültek kóstolni és akkoriban egész biztosan a legteljesebb rálátással rendelkeztek a hazai borkínálatról. Majdnem minden kedden kóstoltunk, nyilván egyre több olyan bort, amelyekre már érdemes is volt odafigyelni. Ne felejtsük el, hogy ezek az idők nem a mai igények szerint készült borokról szóltak. Akkoriban örültünk, ha egy borban fel lehetett fedezni valamilyen tiszta és újra kóstolni vágyott karaktert, örültünk egy emlékezetes és jól sikerült borászati megoldásnak és így tovább. Soha nem felejtem el Báthori Tibor etyeki borász első, 1990-ben palackozott kishordóban erjesztett és érlelt chardonnay borának az illatát, ízét, tapintását. Nem véletlen, hogy Focht Géza csopaki termelő és