Brüsszel kiverte a biztosítékot a Pornhubnál

A Pornhub és az Xvideos is a bíróságon támadja meg az Európai Bizottságot egy decemberben hozott, az online tartalom moderálására vonatkozó törvény miatt.

2024. 03. 07. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa két legnagyobb pornótársasága, a Pornhub és az Xvideos megtámadta az Európai Uniót az online tartalom moderálására vonatkozó törvény, a Digital Services Act (DSA) szerinti új kötelezettségek miatt. Az ügyet ismerő források a Politicónak arról beszéltek, hogy 

a Pornhub vitatja, hogy úgynevezett „nagyon nagy online platformnak” minősül, így a weboldalra a DSA értelmében extra kötelezettségek hárulnak. 

 

A Stripchat is keresetet nyújtott be az Európai Bizottság ellen, de egyelőre nem világos, hogy a vállalat melyik uniós jogszabályt kifogásolja. A Pornhub és az Xvideos esetében március 1-jén, a Stripchat esetében pedig február 29-én nyújtották be a bírósági papírokat az Európai Unió luxemburgi törvényszékéhez.

Mint ismert, az Európai Bizottság decemberben a három pornóoldalt a DSA értelmében nagyon nagy online platformnak minősítette. 

Az ilyen platformokat, amelyeket havonta átlagosan több mint 45 millió európai látogat, extra kötelezettségek terhelik az illegális és káros tartalmak elleni küzdelemben, beleértve a kiskorúak weboldalhoz való hozzáférésének megakadályozására szolgáló mechanizmusok esetleges bevezetését. A pornóplatformoknak április 20-ig részletes terveket kell benyújtaniuk arról, hogy miként korlátozzák az olyan jelentős kockázatokat, mint a nők elleni erőszak és a kiskorúak védelme. Az új törvény megszegése akár a vállalat globális forgalmának hat százalékát kitevő bírsággal is járhat.

A Pornhub korábban azt közölte, hogy havonta 33 millió felhasználója van, míg a Stripchat szerint havonta csaknem 32 millió európai keresi fel. Az Xvideos először kihagyott egy határidőt a felhasználók számának felfedésére, de később kiderült, hogy  több mint 160 millió felhasználója van  az EU-ban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.