Fontos beruházást jelentett be Szingapúrból Szijjártó Péter

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint minél előbb tárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárása érdekében. Minél később kerül sor erre, annál több ember fog meghalni és annál több pusztítás megy végbe Ukrajnában – tette hozzá.

Forrás: Facebook2024. 03. 20. 7:27
SZIJJÁRTÓ Péter
FM Szijjarto holds talks with Minister of State for Foreign Trade of the United Arab Emirates (Photo: Robert Hegedus)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szingapúrból jelentkezett be a hivatalos Facebook-oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltöltött videójában úgy fogalmazott, Szingapúr a térség legversenyképesebb országa, amely a világon az egyik legnyitottabb gazdasággal rendelkező állam.

Szingapúr a délkelet-ázsiai térségben Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere, és a legtöbb beruházás is Szingapúrból érkezik Magyarországra.

Magyarország és Szingapúr helyzete sok szempontból hasonló, ezért talán nem meglepő, hogy a világpolitikát és a világ gazdaságát ma feszítő leghangsúlyosabb kérdésekben hasonló megközelítést alkalmazunk. Sok esetben a nemzetközi mainstreamtől eltérő, azonos véleményt képviselünk

– hangsúlyozta a tárcavezető, aki hozzátette, hogy Szingapúr Magyarországhoz hasonlóan rendkívül érzékeny a szuverenitására. Megjegyezte, Szingapúrban is elfogadtak egy, a szuverenitás védelméről szóló törvényt, s ott is létrejött egy intézményes rendszer, amely az ország szuverenitását hivatott megvédeni. Ezért az ázsiai országot is ugyanúgy támadták a nemzetközi politikában, mint Magyarországot.

Egyetértettünk abban, hogy minden országnak joga van a saját nemzeti érdekének a képviseletéhez. Minden országnak joga van fellépni a saját szuverenitása megvédése érdekében. Az Ukrajnában zajló háború kapcsán a békés megoldást szorgalmazzuk mindketten. A nemzetközi diplomácia feladatának tekintjük azt, hogy azokkal is beszélni kell, akikkel nem feltétlenül értünk egyet mindenben

– mondta Szijjártó Péter.

Minél előbb tárgyalásokra van szükség az ukrajnai háború lezárása érdekében. Minél később kerül sor erre, annál több ember fog meghalni és annál több pusztítás megy végbe Ukrajnában – tette hozzá.

A miniszter kiemelte: a háborút sem Oroszország, sem Ukrajna nem tudja megnyerni. 

Mi azt szorgalmazzuk, hogy ezek a tárgyalások minél előbb kezdődjenek meg. Így lehet minél több emberéletet megmenteni és így lehet minél több pusztításnak az elejét venni

– fűzte hozzá.

A Szingapúrral való együttműködés nagyon sok hasznot hoz mind magyar, mind európai szempontból. A kereskedelmi forgalom Magyarország és Szingapúr között tavaly nagyon közel kerül a rekordhoz, meghaladta az egymilliárd dollárt. Aláhúzta:

Szingapúr 24 magyar élelmiszeripari vállalatnak engedélyezte a sertés-, illetve a baromfihús exportját. Az ebből fakadó lehetőségeket ki fogjuk használni.

A világ egyik legnagyobb háztartási műszaki eszközöket gyártó vállalata, a Dyson is egy nagy magyarországi beruházást tervez. Erről sikeresen egyeztettek – mondta Szijjártó Péter. A részletekről pedig néhány héten belül beszámolnak. Az EU-nak is az az érdeke, hogy Szingapúrral minél szorosabban működjön együtt – jegyezte meg.

A soron következő uniós elnökségi pozíciónkat felhasználjuk arra, hogy az Európai Unió és Szingapúr közötti digitális kereskedelmi megállapodást megtárgyaljuk

– szögezte le a magyar miniszter.

Szijjártó szomorúnak nevezte, hogy az EU és Szingapúr között már évekkel ezelőtt megkötött beruházásvédelmi megállapodást még csak 16 európai uniós tagország ratifikálta, köztük természetesen Magyarország is. Bejelentette, hogy továbbra is jöhetnek szingapúri ösztöndíjasok hazánkba.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Száni bin Ahmed az-Zejudival, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminiszterével közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 13-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.