Rossz hírek érkeztek az Egyesült Államokból

Csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye áprilisban az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) szerdán közzétett adatai szerint. Továbbá az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások is márciusban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI2024. 05. 01. 19:59
null
Forrás: Pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,2 pontra romlott áprilisban a márciusi 50,3 pontról. A mutató márciusban 17 hónap után először emelkedett a növekedést a csökkentéstől elválasztó 50 pontos szint fölé, de áprilisban ismét az alá került.

Elemzői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, 50 pont szerepelt áprilisra. Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, és maradt ott egészen idén márciusig. Ez volt a leghosszabb csökkenés a 2000 augusztusától 2002 januárjáig tartó időszak óta. Az új megrendelések alindexe áprilisban 49,1 pontra esett a márciusi 51,4 pontról, a foglalkoztatási almutató 47,4 pontról 48,6 pontra emelkedett, a termelői ár alindex 55,8 pontról 60,9 pontra változott. 

Az eltérő módszertannal dolgozó S&P Global gazdaságkutató intézet ugyancsak szerdán azt közölte, hogy áprilisban az amerikai feldolgozóipari BMI végleges értéke 50 pontra gyengült a márciusi 51,9 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Az S&P Global gazdaságkutató intézet által közzétett amerikai feldolgozóipari BMI idén január előtt 2022 októbere óta csupán egyszer, tavaly áprilisban állt a növekedést jelző 50 pont fölött.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy tíz százalékát állítja elő.

Csökkentek az amerikai építőipari kiadások márciusban

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau honlapjára szerdán fölkerült adatok szerint márciusban havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkent az építőipari kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyzetek fel visszaesést. Elemzők 0,3 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak márciusra, a februári 0,3 százalékos csökkenést követően. Éves összevetésben 9,6 százalékkal nőttek az építőipari kiadások márciusban. Az idei első három hónapban az építőipari kiadások 10,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbit az Egyesült Államokban. 

Márciusban a magánberuházási projektek építőipari kiadásainak szezonálisan kiigazított évesített értéke 0,5 százalékkal csökkent februárral összevetve, ezen belül a lakáscélú ingatlanok építési költsége 0,7 százalékkal esett havi bázison, míg a nem lakáscélú magánépületekre, például gyárakra fordított kiadások 0,2 százalékkal mérséklődtek márciusban. Az állami építési projektekre fordított kiadások szezonálisan kiigazított évesített értéke februárral összevetve 0,8 százalékkal nőtt márciusban.

Az Egyesült Államokban az építőipari kiadások a hazai össztermék (GDP) nagyjából négy százalékát adják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.