Otthagyja Joe Bident az egyik erős embere

Távozik a hivatalából Victoria Nuland, Joe Biden amerikai elnök egyik kulcsfigurája.

Forrás: Mandiner2024. 03. 06. 6:46
BIDEN, Joe
Washington, 2024. február 15. Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház északi bejáratánál elhelyezett Valentin-napi dekoráció elõtt 2024. február 14-én. MTI/EPA/SIPA USA pool/Samuel Corum Fotó: Samuel Corum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium kedden napközben tette közzé, hogy távozik hivatalából és visszavonul Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes, az egyik legmagasabb rangú amerikai diplomata. 

Victoria Nuland 2024. január 31-én Kijevben, a Szent Mihály-székesegyház előtt újságírókkal beszél. Fotó: AFP/Szergej Szupinszkij

Antony Blinken külügyminiszter szerint Nuland erőfeszítése is kellett ahhoz, hogy létrejöjjön egy Ukrajna melletti globális koalíció, mely segíti Kijevet, ameddig az képes lesz stabilan megállni a lábán, demokratikusan, gazdaságilag, katonailag – számolt be róla a Mandiner.

A tárcavezető szerint a helyettes megszemélyesítette Joe Biden amerikai elnök célját, hogy a diplomácia legyen az amerikai külpolitika középpontja. 

Ukrajnával kapcsolatos vezető szerepét a diplomaták és a külpolitikát elemzők még évekig tanulmányozni fogják

– búcsúzott Nulandtól az amerikai külügyminiszter. 

Nem maradt el persze az orosz külügyminisztérium reakciója sem: Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője elmondta, Nuland visszavonulása nem más, mint az Egyesült Államok oroszokkal szemben politikájának kudarca.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház északi bejáratánál elhelyezett Valentin-napi dekoráció előtt 2024. február 14-én (Fotó: MTI/EPA/SIPA USA/Samuel Corum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.