Oroszország gyaníthatóan zavarja a GPS-jelet Európa felett

Az elmúlt nyolc hónapban több ezer járatnál jelentkeztek problémák a műholdas navigációval a Balti-tengeren.

2024. 04. 27. 10:43
A Finnair Airbus A320-214 típusú repülőgépe felszáll
A Finnair Airbus A320-214 típusú repülőgépe felszáll Fotó: Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Finnair utasszállító repülőgépe GPS-interferencia miatt megszakította a leszállást az észtországi Tartuban. A légitársaság sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a repülőgépeknek GPS-jelre van szükségük a tartui repülőtéren történő leszálláshoz. Április 26-án este az AY1045-ös járat nem tudott ott leszállni, és kénytelen volt visszatérni Helsinkibe – számolt be a Lenta.ru.

 

Az elmúlt nyolc hónapban több ezer járatnál jelentkeztek problémák a műholdas navigációval a Balti-tengeren. Az interferenciát mintegy 46 ezer repülőgép személyzete figyelte meg. A források szerint a legtöbb esetet az Oroszországgal határos Kelet-Európában regisztrálták.

Korábban Ewa Skoog Haslum, a svéd haditengerészet főnöke azzal vádolta Oroszországot, hogy beavatkozik a Balti-tenger GPS-rendszerébe. Bizonyítékot nem szolgáltatott, de felszólította a NATO-t a beavatkozásra.

Borítókép: a Finnair Airbus A320-214 típusú repülőgépe felszáll (fotó: Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.