Politikusok és a közélet egyéb szereplői is köszöntötték a nőket

A nőnap alkalmából világszerte a női egyenjogúságért és a nőknek járó jogok mellett szálltak síkra a nővédő szervezetek, míg Franciaországban Emmanuel Macron az abortusz alkotmányos joggá emelését ünnepelte.

2024. 03. 08. 15:39
null
Szöul, 2024. március 8. A nõket célzó emberkereskedelem ellen tiltakozó felirat egy mûvirágra fûzött cetlin Szöulban 2024. március 8-án, a nemzetközi nõnapon. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, 1913 óta pedig március 8-án tartják. Az ENSZ Közgyűlése 1977-ben tette hivatalos ünneppé. A nemzetközi nőnap alkalmából az Európai Bizottság egy nyilatkozatot tett közzé, amely a nők politikában való alulreprezentáltságát emelte ki.

„Ma a nők aránya a politikában még mindig messze van attól, hogy reprezentálja sokszínű társadalmainkat. A női képviselők összaránya az egyes parlamenti vagy alsóházi parlamentekben jelenleg átlagosan 33 százaléka az EU-tagállamokban és 26,5 százalék globálisan...A választások idei évében arra buzdítunk minden nőt, beleértve a fiatal nőket is, hogy éljenek szavazati jogukkal, szerezzenek helyet a társadalomban, és érezzék magukat felhatalmazva a politikai életben való részvételre.”

Alekszandar Vucsics is gratulált a nemzetközi nőnap alkalmából, március 8-án.

A szerb köztársasági elnök kiemelte, hogy a nők a család és Szerbia pillérei. 

„Kedves hölgyeim, ti vagytok a család és az ország oszlopa. Ti véditek Szerbiánkat. Köszönöm, boldog március 8-át” – írta a szerb elnök Instagram-oldalán.

Narendra Modi indiai miniszterelnök is köszöntötte a nemzetközi nőnapot.

„Üdvözlet a nemzetközi nőnap alkalmából!...Kormányunk elkötelezte magát amellett, hogy oktatással, vállalkozói szellemmel, mezőgazdasággal, technológiával és egyebekkel kapcsolatos kezdeményezésekkel növelje a nők helyzetét. Ez tükröződik az elmúlt évtizedben elért eredményeinkben is.”

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára nőnapi üzenetében ezt mondta: „Támogatnunk kell a frontvonalon lévő nőszervezeteket. Be kell fektetnünk a nők elleni erőszak felszámolását célzó programokba, valamint a nők befogadásának és vezető szerepének ösztönzésére a gazdaságban, a digitális technológiákban, a béketeremtésben és az éghajlatváltozás terén”.

Március 4-én Franciaország elsőként a világon alkotmányba foglalta a művi terhességmegszakításhoz való jog védelmét. 

A nőnap alkalmából Emmanuel Macron francia elnök Claudine Monteil francia írónővel és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszterrel közösen vett részt az abortusz alkotmányos joggá emelésének alkalmából tartott ünnepségen a párizsi Vendome téren.

MACRON, Emmanuel; DUPOND-MORETTI, Éric
Claudine Monteil francia írónő, Emmanuel Macron államfő és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter (b-j) az abortusz alkotmányos joggá emelésének alkalmából tartott ünnepségen az igazságügyi minisztérium épületénél a párizsi Vendome téren 2024. március 8-án, a nemzetközi nőnapon  (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

Több száz nő tüntetett Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban és az ország más városaiban nőnap alkalmából pénteken a nők jogaiért, írta az MTI.

Az „Aurat” (Nő) nevet viselő demonstrációkon – ahol a részt vevők tánc és ének mellett beszédeket is hallhattak – a nőket az utcán és munkahelyen érő zaklatásra hívják fel a figyelmet.

Farzána Bari, a megmozdulás főszervezője elmondta, hogy a szexuális és fizikai erőszak mellett a nőkre számos, helyi tradíciókból fakadó megpróbáltatás nehezedik, példaként pedig a gyerekházasságot említette, valamint azt a szokást, hogy sok klán a vitás kérdéseket még mindig úgy rendezi, hogy a kibékülés jeleként a lánygyermeket − akarata ellenére − a vele korábban szemben álló klán egyik fiához adja.

Pakisztánban még mindig nagy szerepe van a nőket egyértelműen hátrányosan megkülönböztető törzsi hagyományoknak, például a házasságkötés, oktatás és gyermekvállalás tekintetében. Az országban minden évben több száz nő hal meg úgynevezett „becsületgyilkosság” miatt, amelyet rendszerint saját férfi családtagja követ el.

A nők és lányok szexuális és reproduktív jogainak teljes körű biztosítása a társadalmi szerepvállalás és a nemek közötti egyenlőség elengedhetetlen feltétele – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa a nemzetközi nőnap alkalmából pénteken. Dunja Mijatovic arra hívta fel a figyelmet, hogy számos eredmény ellenére a nők és lányok még mindig kihívásokkal, akadályokkal és hiányosságokkal szembesülnek a megfizethető fogamzásgátlás, a minőségi abortuszellátás, valamint a méltóság- és tiszteletteljes szülészeti és nőgyógyászati egészségügyi ellátás terén.

A nők egyenjogúságáért tüntetnek Tokióban 2024. március 8-án, a nemzetközi nőnapon (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A nők egyenjogúságáért tüntettek Tokióban március 8-án, a nemzetközi nőnapon.

Borítókép: A nőket célzó emberkereskedelem ellen tiltakozó felirat egy művirágra fűzött cetlin Szöulban 2024. március 8-án, a nemzetközi nőnapon (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.