A cseh külügyminiszter becsukná a kaput az orosz ügynökök előtt

Csehország ismét javasolni fogja az orosz diplomaták mozgásának korlátozását a schengeni térségben – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, válaszul arra, hogy Németországban kémkedés és merényletek tervezése gyanújával letartóztattak két orosz ügynököt.

Forrás: Euractiv2024. 04. 22. 11:07
Visegrad Group Foreign Ministers meeting in Prague
Jan Lipavsky, a Cseh Köztársaság külügyminisztere sajtótájékoztatón vesz részt a Visegrádi Csoport (V4) külügyminiszteri találkozóján Prágában. Fotó: Stringer Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi ügyészség letartóztatott két feltételezett orosz kémet Bajorországban kémkedés és katonai célpontok elleni támadások tervezése gyanújával. 

A német diplomácia azt gyanítja, hogy Oroszország ügynököket toboroz német földön végrehajtandó támadásokhoz, írta az Euractiv.

Az orosz hírszerzési fenyegetés Európában ma valóság

– közölte a cseh külügyminiszter szombaton az X-en.

Németország beidézte az orosz nagykövetet. Lipavsky pedig teljes támogatását fejezte ki a német válaszlépésekkel kapcsolatban, és kijelentette, hogy az orosz ügynökök kérdését fel kívánja vetni az EU Külügyi Tanácsának hétfői luxembourgi ülésén.

Új eszközöket kell kidolgoznunk az orosz kémfenyegetés leküzdésére. Hétfőn megismétlem javaslataimat a Schengenen keresztül mozgó orosz kémek megfékezésére. Ezt gyorsan meg lehetne valósítani

– mondta a cseh külügy vezetője.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter beszédet a szövetség fennállásának 75. évfordulója alkalmából a NATO brüsszeli központjában áprilisban. (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter beszél a szövetség fennállásának 75. évfordulója alkalmából a NATO brüsszeli központjában áprilisban. Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Csehország már javasolta, hogy 2023 őszén korlátozzák az orosz ügynökök mozgását az EU-ban, és bár a külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az ügyben folyó tárgyalásokat, a cseh javaslatot nem minden ország támogatja.

Az Euractiv értesülései szerint egyes országok aggódnak amiatt, hogy a javaslat sértheti a schengeni szabályokat és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Cseh diplomáciai források már 2023 novemberében megerősítették a cseh médiának, hogy Prága szeretné, ha az EU beleegyezne az orosz kémek schengeni mozgásának korlátozásába.

Az Európai Unió 2022-ben úgy döntött, hogy az orosz diplomaták többé nem részesülhetnek a vízumkönnyítési rendelkezésekből, azonban továbbra is kaphatnak vízumot, és utazhatnak a schengeni országokon keresztül.

A cseh javaslat szerint a rövid időre Európába érkező orosz diplomaták vagy diplomáciai fedőnevű titkosügynökök nem utazhatnának át más uniós országba, csak amelyikbe vízumot kaptak.

A másik lehetőség, hogy az orosz diplomatáknak uniós szinten kötelezővé tennék a biometrikus útleveleket, mivel ezeket nehezebb hamisítani.

 

Borítókép: Jan Lipavsky, a Cseh Köztársaság külügyminisztere sajtótájékoztatón vesz részt a Visegrádi Csoport külügyminiszteri találkozóján Prágában (Fotó: Anadolu/AFP/Stringer)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.