Erről oktathatja ki a német kancellár a brit miniszterelnököt

Másfél évbe telt Rishi Sunak brit miniszterelnöknek, hogy időt találjon egy németországi látogatásra. Berlinben azonban Sunak hűvös fogadtatásban részesülhet Olaf Scholz német kancellár részéről.

2024. 04. 23. 9:12
Rishi Sunak brit miniszterelnök
Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Benjamin Cremel)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a két ország szövetséges és több tekintetben szorosan együttműködik, másfél évbe telt Rishi Sunak brit miniszterelnöknek, hogy rászánja magát egy berlini útra, ráadásul a februári müncheni biztonsági konferenciát is kihagyta. Német részről értetlenkedve fogadták a mellőzést. Ennek azonban most vége: Sunak ma ellátogat a német fővárosba.

Olaf Scholz német kancellár kioktathatja Rishi Sunakot?
Olaf Scholz német kancellár kioktathatja Rishi Sunakot? (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Azonban nem biztos, hogy ízlik majd a brit miniszterelnöknek Olaf Scholz német kancellár mondanivalója, ugyanis a kancellár várhatóan kérdőre vonja a brit védelmi kiadások mértékével kapcsolatban – értesült a Politico brüsszeli hírportál.

Nemrég még elképzelhetetlennek tűnt volna, hogy Berlin oktasson ki bárkit is a védelmi kiadások kapcsán, az ukrajnai háború (és Boris Pistorius védelmi miniszter érkezése) óta azonban új szelek fújnak a német fővárosban.

Mint arról beszámoltunk, a brit hadsereg állapota miatt egyre több brit katonai és politikai vezető kongatja a vészharangot. Egy parlamenti bizottság előtt elhangzott beszámoló szerint a brit haderő mindössze két hónapig húzná egy hasonló méretű ellenféllel szemben, miután több mint egy évtizeden keresztül nem kapta meg a megfelelő pénzügyi hátteret – mutatott rá a Breitbart amerikai hírportál.

A helyzet javulásához kulcsfontosságú lenne a védelmi kiadások megemelése, amire Sunak ígéretet is tett – azonban határidő és konkrétumok nélkül. Tobias Ellwood brit konzervatív képviselő, korábbi védelmi miniszter pedig arra figyelmeztet, hogy a védelmi kiadások növelése (Ellwood a GDP 3 százalékát látna megfelelőnek a miniszterelnök által ígért 2,5 százalék helyett) önmagában nem oldaná meg a problémát, 

a védelmi minisztérium munkájának hatékonyságán is javítani kellene.

Azonban a németek sem lehetnek túlzottan büszkék a saját haderejük állapotára.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a Bundeswehr még mindig túl kevéssel rendelkezik mindenből. Hiányoznak a lőszerek, a pótalkatrészek és a rádióberendezések. Továbbra is hiány van tankokból, hajókból és repülőgépekből

− nyilatkozta Eva Högl, Németország fegyveres erőkért felelős parlamenti biztosa a múlt hónapban.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/AFP/Benjamin Cremel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.