Ferenc pápa fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnököt

„Ferenc pápa a szívében őrzi a magyarokat” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Kovács Zoltán atya, a Pápai Magyar Intézet növendéke.

2024. 04. 25. 16:15
Sulyok Tamás köztársasági elnök látogatása Ferenc pápánál, a Vatikánban 2024. április 25-én. Fotó: Divisione Produzione Fotografica Forrás: Facebook/Sulyok Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel emlékezett vissza Ferenc pápa a budapesti látogatása napjaira. A szentatya csütörtök reggel magánkihallgatáson fogadta Sulyok Tamást, Magyarország köztársasági elnökét. A pápa magyarországi apostoli látogatása után egy évvel ezerötszáz magyar hívő érkezett a Vatikánba nemzeti hálaadó zarándoklatra. Ferenc pápa nagy hálával és örömmel őrzi szívében a budapesti látogatása szép emlékeit. – Azért, hogy a következő nemzedékeknek reményt nyújtsunk, ne pedig a háborút, bölcsőkkel és ne sírokkal teli jövőt, testvérekkel és nem falakkal teli világot – fogalmazott Ferenc pápa.

Róma püspöke a találkozó alkalmával mondott köszönetet, amiért a magyarok nyitott szívvel fogadták a háború elől menekülő ukránokat. Végül arra buzdította az audienciateremben összegyűlt híveket, hogy kitartóan kövessék a nagy magyar szentek példáját a mostani nehéz történelmi körülmények között is.

 

Sulyok Tamást fogadta Ferenc pápa

Róma püspöke a kora reggeli órákban magánkihallgatáson fogadta Sulyok Tamást, Magyarország köztársasági elnökét, melyről az államfő személyesen számolt be. Az államfő elmondta, hogy a budapesti látogatása során a szentatya mondott egy nagyon szép beszédet, és ebben a beszédben Szent István egyik intelmét is említette. „Légy szelíd, sose küzdj az igazság ellen” – idézte. Az államfő visszaemlékezett arra a pillanatra, hogy amikor megválasztották köztársasági elnökké, akkor eszébe jutott a pápa buzdítása, amely már korábban is sokat mondott neki, ezért úgy döntött, hogy mottójának is választja.

A köztársasági elnök arról is beszámolt, hogy egy csodálatosan szép képes krónika díszmásolati kiadványával, egy matyó terítővel, festett tojásokkal és a Szent István Intelmeit tartalmazó kötettel kedveskedett a szentatyának.

Azt is elmondta, hogy a kellemes találkozó alkalmával megosztotta a matyóhímzés technikájának legendáját, ami nagyon tetszett Ferenc pápának.

 

Erdő Péter mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában

A pápai kihallgatást követően Erdő Péter bíboros, az Esztergom–budapesti főegyházmegye érseke mutatott be ünnepélyes szentmisét a Szent Péter-bazilika főoltáránál. A katolikus egyházfő ezen ünnepélyes szertartással köszönte meg a Gondviselő Istennek és a szentatyának, hogy egy évvel ezelőtt Budapesten sor kerülhetett Ferenc pápa látogatására. A bíboros kiemelte, hogy az esemény megerősítette a magyarok hitét, valamint összetartozásukat a katolikus anyaszentegyházzal.

Nagy öröm volt ezerötszáz magyarral együtt lenni a szentatyával, illetve azt követően a szentmisén a Szent Péter-bazilikában

– számolt be lapunknak az esemény jelentőségéről Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Elmondta, hogy a szentatya felidézte a tavalyi látogatás azon üzenetét, hogy Európának bölcsőkre van szüksége, nem pedig sírokra. Sok-sok bölcsőre, nem pedig a háborúk okozta következmények miatt a sírokra. Hozzátette: nagyon jó volt hallani az az álláspontot, amit évek óta mond a magyar kormány, hogy békesség kell az orosz és az ukrán nép között, ahogyan békesség kell az egész földön.

Az államtitkár sajnálattal állapította meg, hogy nagyon veszélyes irányba mennek a dolgok. A béke kérdésében azonban azonosan gondolkodunk a pápával.

Soltész Miklós arról is beszámolt, hogy a szentatya arra biztatta a kihallgatásra összegyűlt magyar zarándokokat, hogy őseink példája nyomán, ezeréves történelmünk példája nyomán törekedjünk arra, amit eddig is tettünk. Megerősített abban is, hogy jó úton járunk. Az államtitkár köszönetet mondott a magyar nemzet azon részének is, akik mindezt megértik, hogy nem akarunk még egy világégést. Szüleink, nagyszüleink, dédszüleink korosztálya már megélte azt, szörnyű pusztítás volt, ráadásul mindegyik egy szörnyű ideológiával együtt is járt, aminek következtében újabb milliók haltak meg. Az államtitkár végül azzal zárta beszámolóját, hogy fontosnak érzi, hogy a szentatya üzenetét tovább vigyük mi, magyarok, nemcsak hazánkba, hanem szerte a nagyvilágba.

 

Ferenc pápa szívében őrzi a magyarokat

A kihallgatáson Ferenc pápa kerekesszékével végiggurult a magyar papok között is, és személyesen köszöntötte őket. Kovács Zoltán atya, a Pápai Magyar Intézet növendéke arról számolt be lapunknak, hogy úgy érzi, a mostani zarándoklat is azt bizonyítja, hogy Ferenc pápa a szívében őrzi a magyarokat. Oda is nyúlt a szívéhez, amikor azt mondta, hogy különösen emlékezetes volt számára a tavalyi zarándoklat. Úgy fogalmazott, atyai szeretetét érezték, amikor pár szót válthattak vele, ajándékokat vagy jókívánságaikat átadták neki. Ferenc pápa figyelemmel meghallgatta őket, olyan is volt, hogy viccelődve válaszolt. Az atya azt is hozzáfűzte, jól volt azt érezni, hogy Ferenc pápa szeret minket, hogy a magyarok barátja.

Borítókép: Sulyok Tamás köztársasági elnök látogatása Ferenc pápánál a Vatikánban 2024. április 25-én (Forrás: Facebook/Sulyok Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.