Migránsgyerekek befogadására kényszeríti a régiókat a spanyol kormány

Madrid megegyezett a Kanári-szigetekkel a bevándorlási törvény módosításáról, és egy éven belül 2500 afrikai menekült gyereket oszt el a spanyol autonóm régiók között.

2024. 04. 23. 13:17
Migrants rescued by Spanish NGO SMH
LIBYA - FEBRUARY 16: A view of the former Basque fishing boat Aita Mari belonging to the Spanish NGO SMH (Humanitarian Maritime Rescue), rescued 43 people (40 from Bangladesh, 1 from Sudan and 2 from Egypt), in the Libyan SAR zone (Central Mediterranean) as the sun rises in the Central Mediterranean in Libya on February 16, 2024. he first thing will be to do is a health inspection to certificate the health condition of the refugees. The rescued people were in good health and had left of the Zuwara’scoast (Libya) just over 30 hours ago by boat. A few minutes after the rescue, the Italian authorities announced that the destination of the rescued people would be the Port of Ortona (Italy), more than 1,200 km from the rescue area. Borja Abargues / Anadolu (Photo by Borja Abargues / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 2500 afrikai gyermek befogadására kényszeríti a spanyol régiókat a szocialista Sánchez-kormány. Ángel Victor Torres területpolitikáért felelős miniszter hétfőn megegyezett a Kanári-szigetekkel a bevándorlási törvény módosításáról, amelynek célja, hogy rákényszerítse a többi autonóm közösséget a szolidaritásvállalásra.

A kanári elnök, Fernando Clavijo tavaly ősz óta folyamatosan kérte a központi kormányt arra, hogy segítsen a hozzájuk érkezett gyermekek ellátásában. Áprilisi adatok szerint jelenleg közel 5500 olyan afrikai kiskorúról gondoskodnak, akik szüleik nélkül érkeztek a szigetcsoport különböző tagjaira, és a törvények értelmében különleges védelemre jogosultak. Clavijo szerint a spanyol régióvezetőknek közösen kell felelősséget vállalniuk a gyerekek felügyelete terén, de ezzel a legtöbben nem értenek egyet, mivel több száz fő alapellátása túl sok nehézséggel jár.

A központi szocialista kormány így hát hiába kérte fel őket a közös teherviselésre, a többség erre nemet mondott. 

Madridnak végül nem maradt más választása, mint hogy módosítja a bevándorlási törvényt. Az erről szóló javaslatot hétfőn személyesen adták át a kanári elnöknek, aki elfogadta azt, így most már a parlament elé kerülhet szavazásra.

Ha a képviselőcsoportok többsége rábólint, akkor akár már ősszel megkezdődhet mintegy 2500 gyermek áttelepítése a félszigetre. Közülük 2350-et a Kanári-szigetekről, 150-et pedig Ceuta autonóm városból visznek át más régiókba, és legkésőbb 12 hónap alatt pontot tesznek a folyamatra.

A regionális elnökök rossz szájízét kompenzlandó a törvénymódosítással együtt átszámítva több mint 49 milliárd forintot különít majd el a Sánchez-kormány a migránsgyerekek költségeinek fedezésére.

Ezt olyan arányban osztják majd el a közösségek között, ahány gyereket befogadnak. Hogy hova, hány főt küldenek, különböző kritériumok alapján döntik el. Megnézik az adott térség lakosságának számát, a helyiek átlagjövedelmét és a munkanélküliségi rátát is. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legtöbb gyereket La Rioja közösségbe vinnék majd, melynek 285 férőhelyet kellene a jelenlegi számítások szerint előkészítenie. Utána következne Katalónia, ahová 191 kiskorút szállítanának, míg Madrid 187 főt, Andalúzia pedig 186-ot kapna. A legkevesebb gyereket Navarrának kellene ellátnia, hozzájuk mindössze 97-en érkeznének.

A pénzbeli támogatás ellenére sem lesz azonban egyszerű mindenkit együttműködésre bírni. Katalónia például már hétfőn jelezte, hogy visszautasítja a javaslatot és nem hajlandó több kiskorút ellátni, mivel szerintük már így is rengeteg férőhelyet biztosítottak korhatár nélkül a Spanyolországba érkezett illegális bevándorlóknak.

A belügyminisztérium legutóbbi statisztikája szerint idén január 1-je és április 15-e között hatszor annyi menekült érkezett csak a Kanári-szigetekre mint tavaly ugyanebben az időszakban. Míg 2023-ban csak 2376-an, addig idén már 14 115-en értek partot a szigetvilágban.

Borítókép: Migránsok a Földközi-tengeren (Fotó: Borja Abargues/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.