Nagy bajban az ukránok, visszavonulnak

Az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka jelentette be a döntést. A nagy tervek ellenére újabb területet veszítettek el Zelenszkijék.

2024. 04. 28. 18:27
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. március 31-én közzétett képen Volodimir Zelenszkij (2b) ukrán elnök kezet fog az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel (3j) az áldozatok emlékművénél. (Fotó: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főparancsnok azzal indokolta a döntést, hogy meg akarja menteni a katonái életét és egészségét. Nagy veszteségeket követelt volna, ha maradnak.

Harckocsi roncsa a Harkiv megyei Viszokopolje falu határában 2024. április 20-án. Úgy tűnik nagy a baj az ukránoknál a fronton. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)
Harckocsi roncsa a Harkiv megyei Viszokopolje falu határában 2024. április 20-án. Úgy tűnik, nagy a baj az ukránoknál a fronton. Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

A védelmi erők egységei a donyecki régióban található Berdicsi, Szemenovka és Novomihajlovka településektől nyugatra vonultak vissza. Ezt Alekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozta.

Az ukrán védelmi erők egységei, megőrizve védőink életét és egészségét, új vonalakra távoztak

 – írta.

 

Az ukrán főparancsnok szerint nagy veszteséget okoztak az oroszoknak

Szirszkij jelentést tett a front helyzetéről is. Szerinte az oroszok Avgyejevkától és Marinkától nyugatra próbálnak offenzívát indítani, és akár négy dandárt is odavezényelhetnek. A kijevi vezető úgy fogalmazott, annak ellenére, hogy Oroszország bizonyos taktikai sikereket ért el ezeken a területeken, nem tudott hadműveleti előnyre szert tenni. 

A főparancsnok hozzátette, hogy az ukrán csapatok maximális veszteséget okoztak az ellenségüknek, mind személyi, mind katonai felszerelés terén, de hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok a teljes fronton támadnak. A helyzet dinamikusan változik – tette hozzá. 

Az ukránoknak az is rossz hír, hogy úgy tűnik, egyelőre csak várják az F–16-os vadászgépeket, s a pilóták felkészítése is a vártnál lassabban halad – írta meg korábban lapunk.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (2b) ukrán elnök kezet fog az ukrán fegyveres erők főparancsnokával, Olekszandr Szirszkijjel (3j) az áldozatok emlékművénél (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.