Elhunyt a legenda, akinek a ma ismert Hollywood felét köszönhetjük

98 éves korában meghalt Roger Corman legendás producer és rendező, akit a B kategóriás filmek királyának is neveztek, hiszen karrierje során több száz alacsony költségvetésű filmet készített.

2024. 05. 12. 17:30
Munkásságát 2009-ben ismerték el Oscar-díjjal.
Munkásságát 2009-ben ismerték el Oscar-díjjal. Fotó: Jim Smeal / BEImages
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Corman, aki olyan sztárokat fedezett fel, mint például Jack Nicholson, Martin Scorsese és Robert De Niro, otthonában hunyt el, írja a Variety.

Roger Corman és felesége, Julie Halloran.
Roger Corman és felesége, Julie Halloran. Fotó: UPI Photo / eyevine

Filmjei forradalmiak és tekintélyrombolók voltak, és megragadták egy kor szellemét. Amikor megkérdezték tőle, mit szeretne, hogyan emlékezzenek rá, azt mondta: filmkészítőként, csak ennyi

 – áll a családja közleményében.

A filmművészethez való több mint hét évtizedes hozzájárulása miatt elismert Corman olyan neves színészek és rendezők karrierjét indította el, mint Jack Nicholson, Martin Scorsese, Robert De Niro, James Cameron, Peter Fonda, Charles Bronson, Tommy Lee Jones, Sandra Bullock és David Carradine.

A hetvenes években végül úgy döntött, hogy inkább producerként folytatja tovább, de az 1990-es Az örök Frankenstein (Frankenstein Unbound) című film kedvéért ismét beleült a rendezői székbe, írja a Guardian.

1964-ben Corman lett a legfiatalabb producer-rendező, akinek munkássága nyomán retrospektív tárlatot rendeztek a Cinematheque Francaise-ben és a Brit Filmintézetben is. Számos filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki, 2009-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el a munkásságát.

Magánélete botrányoktól mentesen alakult, 1970-től haláláig Julie Halloran házastársa volt, kapcsolatukból négy gyermek született.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.