Martin Scorsese tiszteletbeli Arany Medve díjat kapott

Filmes életművéért tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntette ki kedden a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Martin Scorsese amerikai filmrendezőt.

Forrás: MTI2024. 02. 21. 13:30
SCORSESE, Martin
Berlin, 2024. február 21. Martin Scorsese amerikai rendezõ az életmûvéért átvett tiszteletbeli Arany Medve-díjjal a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2024. február 20-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Scorsese filmjei az elmúlt fél évszázadban védjeggyé váltak. Mindig is küzdött a függetlenségéért és művészi elképzelései megvalósításáért – mondta Wim Wenders filmrendező, aki a 81 éves rendezőt méltatta a díjátadó ceremónián.

Martin Scorsese a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon vehette át az elismerést
Martin Scorsese a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon vehette át az elismerést. Fotó: Clemens Bilan/MTI/EPA


A gálán A tégla című thrillerét is levetítették, amelyért 2007-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.
Scorsese a filmművészet jövőjéről optimistán nyilatkozott a fesztiválon. „Nem hiszem, hogy haldokolna. Átalakul” – mondta sajtótájékoztatóján. Arról is beszélt, hogy nem kell megijedni a technológia fejlődésétől. Hozzátette: 

az egyéni hang megjelenhet akár a TikTokon, akár egy négyórás moziban, akár egy kétórás minisorozatban.

A rendező annak a véleményének is hangot adott, hogy a Berlinale és a hozzá hasonló fesztiválok nyújtanak lehetőséget az új filmesek felfedezésére.
Scorsese szerint a filmek hatással lehetnek az emberek gondolkodására: 

Előfordulhat, hogy egy filmre, amelyet az ember egyszer látott, egész életében emlékezni fog, és hatással lesz arra, ahogy az életről gondolkodik. De lehet, hogy amikor harminc évvel később ismét megnézi, a film megváltozott. Pedig valójában a film ugyanaz, az ember változott meg

– fogalmazott.

Scorsese filmes életművének kiemelkedő alkotásai között szerepel a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Viharsziget és a New York bandái is.

Megfojtott virágok című legutóbbi alkotása, amelyet David Grann azonos című könyve alapján az 1920-as években elkövetett oklahomai indiángyilkosságokról forgatott, tíz kategóriában kapott Oscar-jelölést.

 

Borítókép: Martin Scorsese az Arany Medve díjjal (Fotó: Clemens Bilan/MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.