Nem lehet nyugati eszközökkel keleti jelenség ellen harcolni

Veszélyes, ha valaki a Közel-Keleten sebezhetőséget, gyengeséget mutat.

2024. 04. 25. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma egy konfliktusokkal tűzdelt világban élünk. Politikusok és pártok csatároznak egymással – konferálta fel a kerekasztal-beszélgetést Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s kutatási igazgatója. Szerinte a tét az, hogy mi lesz a nyugati civilizáció jövője, mi lesz Izrael és Európa jövője.

Izrael nagyon komoly fenyegetés alatt áll, 76 év óta először tényleges egzisztenciális fenyegetés alatt állunk

– mondta Amit Halevi az izraeli kneszet tagja a CPAC Hungary 2024 rendezvényen, ahol Kovács Attilával, az Alapjogokért Központ EU-s kutatási igazgatójával beszélgetett. Ohad Tal szerint a Hamász palesztin fegyveres csoport nemcsak 1200 embert mészárolt le Izraelben októberben, köztük kisbabákat és idős embereket, nemcsak kétszáz embert ejtettek túszul, hanem azt a helyzetet idézték elő, hogy Izrael sebezhetővé vált. 

Márpedig az nagyon veszélyes, ha valaki a Közel-Keleten sebezhetőséget, gyengeséget mutat. Ennek az lehet a következménye, hogy Irán először a történelem során közvetlen támadást indított Izrael ellen, és ez egy nagyon komoly fenyegetettség. 

Hozzátette, hogy csak akkor lehet legyőzni egy ellenséget, ha ismerjük őket. – A mi ellenségünk nem egy átlagos terrorszervezet, a Hamász Gázában nem olyan terrorszervezet, amely lokális problémákkal, helyi konfliktusban venne részt. Ez egy globális célkitűzésekkel bíró szervezet.

Fontos, hogy megértsük, ki az ellenség, akivel szemben állunk. Itt most nem a Rafahért, Gázáért vagy Jeruzsálemért harcolunk, hanem Budapestért, Washingtonért, Londonért

– fogalmazott. Megjegyezte, hogy a Hamásznak nemcsak globális célkitűzései vannak, hanem világuralomra akar törni, és a nemzetállamok, a szuverenitás létét fenyegeti. 

Nem lenne szabad alábecsülnünk, hogy minden emberre fenyegetést jelent

– tette hozzá Amit Halevi.

Nem lehet nyugati eszközökkel keleti jelenség ellen harcolni

– Ha valaki a családi védelmében lép fel, akkor homofóbnak tartják. Ha valaki vallási érdekek mellett szólal fel, akkor kirekesztőnek titulálják. Ugyanakkor azt gondolom, hogy fontos, hogy ezeket tisztázzuk, és fontos meghatározni, felismerni, hogy ki az ellenségünk. Ezek után lehet a megfelelő eszköztárból megfelelő eszközt választva küzdeni. Nem tudunk nyugati eszközökkel egy keleti jelenség ellen harcolni – erről már Ohad Tal, az izraeli kneszet tagja beszélt.

Fel kell ismerni, hogy mi az, ami hatékonyan tudja az ügyünket szolgálni. Emellett nagy nyomás van Izraelen és szövetségesein, a nemzetközi szervezetek, európai uniós szervezetek, az ENSZ, a jelen helyzet miatt

– fogalmazott.  Szerinte nagyon fontos lépés, hogy Magyarországon egy ilyen konferenciát tartanak. Felidézte, hogy Orbán Viktor egyszer azt mondta neki: volt egy tanítója, aki nagyon fontosat mondott.

Sokszor azt gondolják az emberek, hogy a politikusok, a piramis csúcsa, hogy a társadalom csúcsán helyezkednek el, de ez nem igaz, hiszen a társadalom csúcsa az értelmiség, ők fogják a jövő vezetőit tanítani, és ezért fontos, hogy a jövőt intellektuális, értelmiségi vezetőségünkbe fektessük be

– idézte fel.

Borítókép: Kerekasztal-beszélgetés a CPAC Hungary 2024 rendezvényen (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.