Orosz–ukrán háború: Ukrajna csúnyán hoppon maradt az F–16-osok ügyében + videó

Megszületett a megállapodás Dánia és Argentína között.

2024. 04. 17. 16:56
Az argentin légierő tagjai egy F-16 típusú vadászbombázót néznek a dániai Skrydstrup légitámaszponton 2024. április 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Armstrup)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter tegnap a Skrydstrup légibázison járt Luis Alfonso Petri argentin védelmi miniszterrel, ahol egy rövid tárgyalás után aláírtak egy szerződést, amely szerint Dánia 24 darab F–16-os vadászrepülőgépet ad el Argentínának.

Dánia ezzel a lépéssel csúnyán rácsukta az ajtót Ukrajnára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanis hónapok óta könyörög Európának, hogy minél több F–16-os vadászrepülőt kapjon az orosz–ukrán háború frontjára.

Dániában folyamatban van a vadászrepülőgép-flotta generációs cseréje új F–35-ösökkel, erről beszélt a dán védelmi miniszter az aláírást követő ceremónián.

Ezért nagyon örülök, hogy a dán F–16-os repülőgépek, amelyek az évek során jól szolgáltak minket, és amelyeket alaposan karbantartottak és technológiailag korszerűsítettek, most az Argentin Légierő javát fogják szolgálni. Ezzel az üzlettel megerősítjük a dán–argentin védelmi együttműködést, miközben Argentína a globális F–16-os család részévé válik

– fogalmazott. A dán vadászgépek Argentínának történő eladása az amerikai kormánnyal szoros együttműködésben valósult meg, amely engedélyezte az amerikai gyártmányú F–16-os repülőgépek eladását. A tény, hogy az Egyesült Államok nem próbálta meg Dániát meggyőzni arról, hogy Ukrajna kapja meg a repülőket, még jobban fájhat Zelenszkij ukrán elnöknek, hiszen Ukrajna a katonák mellett az eszközökből is fogytán van az orosz–ukrán háborúban.

Borítókép: Az argentin légierő tagjai egy F–16 típusú vadászbombázót néznek a dániai Skrydstrup légitámaszponton 2024. április 16-án (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Bo Armstrup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.