Stabilitásra van szükség, ezért tartják egyszerre a választásokat

Váratlan fordulattal, június másodikán nemcsak Belgrádban, hanem mindegyik önkormányzatban választást tartanak Szerbiában, ahol tavaly nem volt. A vajdaságiaknak is szavazniuk kell. Az ellenzék megosztott. Egyesek bojkottálnák a voksolást, mondván, nem megfelelő a jogi környezet hozzá, míg mások szerint ettől nem is lesz jobb. A hatalmi pártok képviselői szerint ugyanakkor egy sor engedményt tettek, s az is az ellenzék kérése volt, hogy egy napon rendezzék meg a voksolást a fővárosban és mindenhol máshol.

2024. 04. 23. 21:49
Ana Brnabics, a szerb parlament elnöke (Fotó: Anadolu via AFP/Filip Stevanovic)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy egyszerre rendezzék meg a voksolást, jogszabályt is kellett változtatni. A szerb parlament képviselői kedden fogadták el a helyi választásokról szóló törvény módosításait. 165-en szavaztak igennel, nemmel 26-an, ketten tartózkodtak, 11-en pedig nem szavaztak a jelen lévő 204 képviselő közül.
 

Ana Brnabics, a szerb parlament elnöke. (Fotó: Miomir Jakovljevic / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Ana Brnabics, a szerb parlament elnöke. (Fotó: Miomir Jakovljevic/Anadolu/Anadolu via AFP)

A helyi választásokról szóló törvény módosításai lehetővé teszik tehát a belgrádi és más helyhatósági választások egy napon történő lebonyolítását. Ennek dátuma pedig június 2-a lesz.

A szavazást megelőző parlamenti vitában a kormánykoalíció képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy jó szándékról és a párbeszéd vágyáról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy teljesítették az ellenzék követeléseit a választások megtartása érdekében. 

Ana Brnabics, Szerbia képviselőházának elnöke egyébként még csütörtökön bejelentette, hogy a helyhatósági választásokat a belgrádi választásokkal egy napon tartják. Kifejtette, ezt a döntést hosszas tárgyalás előzte meg. Az ellenzékkel folytatott megbeszélések 17 napig tartottak.

Hazánk rendkívül nehéz helyzetben van. A nyomásnyakorlás mindennapos, s ezen felül sokrétű és folyamatos. Ilyen körülmények között a lehető legnagyobb belső stabilitásra van szükségünk. Ha mások lennének a körülmények, úgy gondolom, a döntés is más lenne

– mondta Brnabics, aki korábban az ország miniszterelnöke volt.

Ennek ellenére több ellenzéki párt is úgy döntött, hogy a június 2-i választáson nem indul, mert szerintük nem megfelelőek a körülmények erre. A decemberi parlamenti választáson még közös listán lévő pártoknak ezek szerint különválnak az útjaik

A Szerbia Népi Mozgalma, a Zöld-Baloldali Front, a Környezetvédelmi Felkelés, a Szabad Polgárok Mozgalma, a Demokrata Párt és a Szerbia Új Arca viszont úgy határozott, hogy mégis megméretteti magát – írja a Vajdaság Ma hírportál. Ezek a pártok így kiléptek a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű koalícióból, és új tömörülést alakítottak, amelynek elnevezése A harcot választom!

A VMSZ önállóan indul a választáson. Erről beszélt a Szabadkai Magyar Rádiónak adott interjúban Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint rövid, de intenzív kampány vár a magyar pártra – tudósít a szerbiai Pannon RTV.

A minimális célunk az, hogy legalább abban a három önkormányzatban, amelyben polgármesterrel rendelkezünk, ezeket a tisztségeket meg tudjuk őrizni, nem a tisztségek miatt, hanem azért, hogy döntő módon befolyásolni tudjuk a három önkormányzat fejlődésének az irányát a következő esztendőkben is. Ez Topolya, Magyarkanizsa és Zenta. Ezenkívül azt gondolom, hogy van még néhány önkormányzat, amelyek esetében reális lehet az, hogy győzni tudjunk, és mindenhol máshol pedig erősödni szeretnénk: Szabadkán is, Adán is, Óbecsén is, Kishegyesen is

– nyilatkozta a pártelnök.

A VMSZ egyébként országos és tartományi szinten is folytatja az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Ennek részeként a magyar pártnak több államtitkári helye is lesz a leendő szerb kormányban. A Vajdasági Parlament elnöke pedig a VMSZ politikusa, Juhász Bálint lehet.

Borítókép: Ana Brnabics, a szerb parlament elnöke (Fotó: Anadolu via AFP/Filip Stevanovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.