Zelenszkij felszólalt az uniós csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök versenyezni akar a közel-keleti konfliktussal.

2024. 04. 17. 21:43
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül jelentkezett be az uniós csúcson (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió vezetőihez fordult Brüsszelben, az Európai Tanács ülésén videókapcsolaton keresztül jelentkezett be. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna helyzete jelenleg súlyos, ezért azonnali európai segítséget szorgalmazott. Az elnök beszámolt az orosz–ukrán háború legfrissebb veszteségeiről.

 

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna védelmi képességei jelentősen elmaradnak attól a szinttől, amit a közelmúltbeli események során láttak a Közel-Keleten, például az Izrael elleni rakétatámadások esetében. Ukrajnának ballisztikus rakétáktól és a különféle légvédelmi fenyegetésektől való védelemre van szüksége, amelyek egyre gyakoribbak az orosz agresszió miatt – emelte ki.

A beszédben az ukrán elnök említést tett a Krímben elvégzett sikeres ukrán támadásról is, amely az oroszok egyik fegyverraktárát célozta meg. Az elnök szerint minél erősebb lesz Ukrajna védelmi képessége, annál hamarabb kényszeríthetik ki az orosz megszállókat Ukrajna területéről.

 

Az elnök köszönetet mondott Németországnak azért, hogy további Patriot légvédelmi eszközöket küld Ukrajnának. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ország számára sürgősen szükség van az energiainfrastruktúra helyreállítására és a harci eszközök beszerzésére a frontvonalon harcoló katonáik számára.

Az elnök felszólította az európai vezetőket, hogy erősítsék meg az orosz terrorizmus elleni szankciókat, és támogassák az energiaellátást, valamint az EU-tagság felé vezető úton való előrehaladást. Emellett arra kérte az európai partnereket, hogy gyorsítsák fel az Ukrajnával kötött megállapodások végrehajtását és a biztonsági projektek finanszírozását.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül jelentkezett be az uniós csúcson (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.