Zelenszkij világháborús trükkjei

Az ukrán elnök ravasz módon próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba, amit nem lehet túlélni – mondta az Origónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Forrás: Origo2024. 04. 23. 10:40
2024. április 22-én Kijevben készített fotón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amint telefonon beszélget Joe Biden amerikai elnökkel. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.  

Az Egyesült Államok kongresszusa úgy fogadta el ezt a törvényjavaslatot, hogy a republikánusok kb. 52-53 százaléka a csomag ellen, míg a kisebbség, 47-48 százalék mellette volt. Azonban a demokraták megszavazták a csomagot, így néhány republikánusnak át kellett szavaznia, mutatott rá az Origónak adott interjújában Nógrádi György.

Nógrádi György (Fotó: Facebook/ Nógrádi György)
Nógrádi György (Fotó: Facebook/ Nógrádi György)

A szakértő szerint a támogatási csomagba foglalt 61 milliárd dollárnak pontos felsorolása van, ami azt jelenti, hogy ennek az összegnek kb. harminc százaléka az USA-ban marad, és az Egyesült Államok által átadott fegyver utánpótlására szól.

Körülbelül félmilliárd dollár értékben a Gázában élő palesztinok támogatásáról is döntöttek, amely komoly izraeli ellenérzéseket váltott ki. A harmadik csomag a csendes-óceáni térségről szól, itt az alapvető stratégiai cél Tajvan védelme a kínai agresszióval szemben, tette hozzá.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy összeült a NATO-Ukrajna Tanács, ahol Zelenszkij bejelentette katonai követeléseit. A szakértő emlékeztetett, hogy néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államok és Ukrajna megállapodást írt alá – ilyen megállapodása van Ukrajnának Norvégiával, és jó pár más állammal is –, a kölcsönös védelemről. 

Tehát próbálják Ukrajnát úgy bevinni a NATO-ba, hogy formailag nem a NATO tagja. 

A szakértő emlékeztetett, az ukránok bármit kapnak, az számukra nem elég, és újabb-újabb követelésekkel állnak elő.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által készített és közzétett szóróanyagon Volodimir Zelenszkij elnök az állami himnuszt énekli a katonák díjátadó ünnepségén Kijevben 2024. április 22-én. (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által készített és közzétett szóróanyagon Volodimir Zelenszkij elnök az állami himnuszt énekli a katonák díjátadó ünnepségén Kijevben 2024. április 22-én (Fotó: AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Zelenszkij mesteri módon próbálja belevinni a világot a háborúba

A harmadik világháború közelében vagyunk 

– jelentette ki a szakértő

„Elképesztő, hogy Európában egyedül a magyar politika az, amely a megegyezést támogatja, és azt mondja, hogy legyenek végre tárgyalások, fegyverszünet, majd béke.”

Nógrádi szerint Zelenszkij kijelentése, miszerint ha Ukrajna veszít, Oroszország szétveri a Baltikumot, egyszerűen ostobaság.

Zelenszkij mesteri módon próbálja belevinni a világot abba, hogy kezdjék el feldolgozni, hogy ki fog törni a harmadik világháború. Ezt meg lehet csinálni, csak túlélni nem lehet.

– hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Borítókép: 2024. április 22-én Kijevben készített fotón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amint telefonon beszélget Joe Biden amerikai elnökkel (Fotó: AFP/ Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.