Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Nem találja ki, kinek szánták ezt a több ezer éves drágaköves aranygyűrűt

Gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt találtak egy jeruzsálemi ásatáson.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 14:40
2300 éves aranygyűrű
Fotó: Times of Israel Forrás: Times of Israel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság. A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett. 

Amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, a Krisztus előtti IV. század végéről vagy a III. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fémtalapzaton – áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszerek. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének – tették hozzá a kutatók.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A – mai Izraelt is magába foglaló – korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan „nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra” – írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.