Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A német kancellár a Patriot és IRIS–T rakéták ukrajnai szállítását jelentette be

Olaf Scholz az Ukrajna újjáépítéséről szóló berlini konferencián arról beszélt, hogy olcsóbb lenne megelőzni a pusztítást az országban. A Németországba érkezett Zelenszkij és Scholz megvitatják az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség mellett a légvédelmi kapacitás bővítését és a közös fegyvergyártást is.

Forrás: Kyiv Independent2024. 06. 11. 12:17
Ukraine conference
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) felszólal az Ukrajna Újjáépítési Konferencián Berlinben. Ukrajna nemzetközi újjáépítési konferenciája június 11-én és 12-én lesz Berlinben. Fotó: Kay Nietfeld Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy Németország hamarosan Patriot légvédelmi rendszert, további IRIS–T légvédelmi rendszereket, Gepardokat, valamint rakétákat és lőszert biztosít Ukrajnának. Ezt a ma kezdődött berlini konferencia megnyitóján mondta, írt meg a Zn.ua

Volodimir Zelenszkij elnök június 11-én érkezett Németországba, hogy részt vegyen az Ukrajna Helyreállítási Konferencián és találkozzon Olaf Scholz német kancellárral.

Ukraine conference
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD, jobbról 3.), Volodimir Zelenszkij (balról 3.), Ukrajna elnöke és Olena Zelenszka (balról 2.) a Nemzetközi Újjáépítési Konferencián Berlinben (Fotó:  DPA Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

Ukrajna legfontosabb szükséglete jelenleg a lőszer és a fegyverek, és különösen a légvédelem. Ezért az elkövetkező hetekben és hónapokban a harmadik Patriot rendszert, az IRIS–T-t, Gepard egységeket, rakétákat és lőszert szállítunk Ukrajnának

– mondta Olaf Scholz.

A német kancellár egyben sürgette a konferencia résztvevőit, hogy tovább erősítsék Ukrajna légvédelmét az orosz támadásokkal szemben, és felszólította a szövetségeseket, hogy támogassák a megfelelő német kezdeményezést Ukrajna légvédelmének megerősítésére „minden lehetséges módon”.

„Mert a legjobb újjáépítés az, amelyik nem történik meg” – mondta a kancellár.

Scholz azt is mondta, hogy az e heti G7-csúcstalálkozón is fel fogja vetni a háború során súlyos károkat szenvedett Ukrajna újjáépítésére vonatkozó hosszú távú terv kérdését.

Ukraine conference
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke beszédet mond Berlinben (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

A Berlinben megrendezésre kerülő konferencián kormányzati tisztviselők, vállalatok és szervezetek vesznek részt, hogy Ukrajna folyamatban lévő újjáépítési szükségleteivel foglalkozzanak, elsősorban az energetikai infrastruktúrára összpontosítva, írta Kyiv Independent.

Olaf Scholz német kancellár a konferencia megnyitóján elmondta: a Világbank becslése szerint Ukrajnának a következő évtizedben 500 milliárd dollárra lehet szüksége az újjáépítéshez. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalásában arról beszélt: arra számít, hogy a berlini rendezvénynek köszönhetően több milliárd euró értékben megállapodások jöhetnek létre az ukrán energiaszektor és a katonai védekezés támogatására.
Az ukrán elnök a tervek szerint találkozik majd Frank-Walter Steinmeier német elnökkel és a Bundestag elnökével is. Németországi tartózkodása során Zelenszkij egy katonai bázist is tervez meglátogatni, ahol ukrán katonák kiképzésen vesznek részt.

Zelenszkij németországi látogatására nem sokkal azután kerül sor, hogy Berlin jelentős politikai fordulatot hajtott végre, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy német fegyvereket használjon orosz területen lévő célpontok elleni támadásokhoz, mutat rá az ukrán lap.

Borítókép: Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) felszólal az Ukrajna Újjáépítési Konferencián Berlinben. Ukrajna nemzetközi újjáépítési konferenciája június 11-én és 12-én lesz Berlinben (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.