Európa választ, Amerika felkészül

A Biden-adminisztrációnak az elmúlt években elszenvedett megannyi külpolitikai fiaskója mellett az eddigi legnagyobbra tartott siker, az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolata, a kudarcos afganisztáni kivonulás után Oroszország elszigetelése és az új nyugati – ahogy itt hívják: demokratikus – világrend dominanciája is kudarcba fulladt – fogalmazott lapunknak Washingtonból Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője.

2024. 06. 09. 18:59
szavazás
Fotó: Ladóczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ázsia, Afrika és a vezető államok Latin-Amerikában sem követték az amerikai megoldóképletet. Brüsszel viszont igen. Az Európai Bizottság és Parlament vezetői és képviselői önként és dalolva mondtak le az évtizedek alatt felépített gazdasági versenyképességről és a jelenlegi tagállami védelmi kapacitásaikról a nagy testvér hívó szavára. Ursula von der Leyen, Olaf Sholz és Emmanuel Macron is kaphatna tiszteletbeli konzul felkérést az Egyesült Államoktól – emlékeztetett Kiss Rajmund. 

A szakértő rámutatott, a mindenki által támogatott humanitárius segítségnyújtás mellett sikerült lesöpörni a padlást a hosszú és hideg tél előtt. A gazdasági fejlődés motorjába az eddig megszokott orosz kenőanyag és energiahordozók helyett a sokkal drágább amerikai került, hiszen a nyugati ideológia szerint ez fontosabb, mint az európai polgárok biztonsága és a mindennapi megélhetésük. 

Kiss Rajmund arra is felhívta a figyelmet, hogy a héten ünnepelte a világ a normandiai partraszállás 80. évfordulóját, amelyen az Egyesült Államok elnöke is részt vett. – Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy az EU-, a G7- és a NATO-csúcstalálkozón is állandó meghívott Ukrajna elnöke, akivel lehet kampányolni az agresszor ellen és a demokrácia védelmében. A meghívás és a találkozó most sem maradt el. Biden hangsúlyozta Ukrajna támogatásának fontosságát, kiemelve az európai összefogást is – fogalmazott a szakértő. Mint mondta, az EU vezetői szerint a demokrácia védőbástyája Európa keleti felén Ukrajna. 

Az a szomszédunk, ahol az ígéretek ellenére sem javulnak a nemzeti kisebbségek jogai, ahol nem lehetett választást tartani, ahol nincs sajtószabadság, megfelelő jogállami eljárások és nagyobb a korrupció, mint valaha. Az európai értékek köszönőviszonyban sincsenek a sajnálatosan háború roncsolta országban. Európa azonban nem beszél a békéről

– tette hozzá. 

A szakértő kiemelte, Magyarország az egyetlen uniós tagállam a béke pártján 2022. február óta. – A koronavírus-járványra adott hibás válaszokból még fel sem gyógyult az öreg kontinens, amikor még rosszabb válaszok, szankciós politika lett a vezérfonal a mindennapi és a távlati politikai gondolkodásban. Európa választ, és érthető az aggodalom itt, az Egyesült Államokban is – tette hozzá Kiss Rajmund. 

Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője

Mint mondta, Amerikában úgy gondolják, hogy a konzervatív fordulat nem érheti el az óceán egyik partját sem.  – Még csak az kellene… Nemzeti patrióta kormányok és képviselők az Európai Unióban, akik nem hajtják végre gondolkozás nélkül a washingtoni baráti kéréseket. Az aggodalom jogos – tette hozzá Kiss Rajmund, aki szerint eljött az ideje a változásnak. 

Eljött az ideje, hogy a németek, a franciák, a hollandok is kezükbe vegyék a sorsuk irányítását, és maguk döntsenek a saját képviseletükről és az Európai Unió jövőjéről. A felmérések szerint egyik ország lakossága sem háborúpárti, akkor a vezető politikusaik hogyan lehetnek azok?

– tette fel a kérdést az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője. 

 

Borítókép: Választás Magyarországon (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.