A tusványosi táborban a gasztronómia mellett a bor is hangsúlyos szerepet kap. A gyökerek mélyre nyúlnak, 2004 és 2019 között a borsátorban mutatkozott be naponta két élvonalbeli Kárpát-medencei pincészet, a Covid után viszont létrejött a Gasztroudvar, melynek keretében nemcsak éttermek (az idei felhozatalról szóltam tegnapi írásomban) kínálják ez alkalomra, tábori körülményekre optimatizált, módszertanát illetően a Gourmet-fesztiválokra emlékeztető, rendelésre készre hozott kompozícióikat, hanem a Kárpát-medence több jeles pincészete is képviselteti magát.
Jobbról balra a Kriza János csűrtől indulva az első házikóban a felvidéki, közelebbről helembai Világi pincészettel találkozhatunk, mely a Garam, a Duna és az Ipoly által közrefogott különleges mikroklímájú területen készíti kiemelkedő borait, ugyanitt leltek ideiglenes otthonra a krasznabélteki Nachbil pince organikus borai és Bott Frigyes Kadarkája.
A szomszédos házikóban Balla Géza és a Kárásztelek pince borai kaphatók, még eggyel arrébb pedig a mádi Kardos és a Villányban és Tokajban egyaránt borászkodó Sauska pince borait kínálják. Még egyet továbblépve a Pannonhalmi Apátsági pincészet házikója következik, ahol egy kisebb válogatást is lelhetünk belsőmagyarországi élvonalbeli birtokok nedűiből.
Az éttermek kirendeltségei mellett a Crush borbár impozáns pezsgő-válogatását kóstolgathatjuk. A klasszikus champagne-okon kívül a legjobb magyar tételeket a Kárásztelektől, valamint a Sauska és a Kreinbacher, pezsgővel is igen komolyan foglalkozó pincészetektől. Mindez így együtt akkor is szimbolikus erővel bír és felmutatja a Kárpát-medence magyar egységét, ha a Délvidék kimaradt sajnos a merítésből.
Mindemellett a Tamási Áron Székelyföldi Agro-kultúra sátorban az érdekfeszítő előadások után borkóstolókat is tartanak. A tábor harmadik napján Balla Géza mutatta be borait, aki kereken húsz évvel ezelőtt, 2005-ban tartotta a nyári szabadegyetemen rock koncertekre emlékeztető, fergeteges hangulatban az első kóstolóját.
Balla Géza 1999-es debütálása óta az erdélyi magyar borászat állócsillaga. De mondhatjuk azt is, hogy az erdélyi borászat magyar állócsillaga. Az a borász, aki a legmélyebben integrálódott a belsőmagyarországi borvilágba, tagja az legjelentősebb szakmai szervezetek egyikének, a Pannon Bormíves Céhnek, rendes tagja a Magyar Borakadémiának és az egyetlen külhoni magyar borász, aki elnyerte a borászat Kossuth-díjaként emlegetett „Év bortermelője” titulust. Mindemellett foglalkoztatott borbíró jelentős nemzetközi versenyeken s közel 150 hektáros birtokának igazgatása mellett arra is van energiája, hogy egyetemi tanárként dolgozzon.