A székelység a Kárpát medencei magyarság talán legkonzervatívabb népcsoportja. Különösen igaz ez kulináris síkon. Aki megpróbálta már rávenni székely jóbarátját vagy akár szerelmét, hogy megkóstoljon olyasmit, amivel gyermekkorában nem barátkozott meg, legyen az rák, pacal vagy akár ponty, az tudja, miről beszélek.
Ebben a társadalmi-kulturális környezetben különösen bátor és egyben nemes kezdeményezés egy székely városban olyan éttermet nyitni, mely szakít a helyben megszokott, bevett sablonokkal.

2015-öt írtunk, midőn több székelyföldi ínyenc jóbarátom egymástól függetlenül ajánlották figyelmembe a sepsiszentgyörgyi Kastély éttermet, mint az akkori vendéglátás csúcsegységét. Nem is telt sok idő bele, hogy kipróbáljam a helyet, ahová azóta több ízben is visszatértem, legutóbb idén februárban. Egy esetben sem csalódtam. Nem állítom, hogy ne lehetne itt-ott csiszolni egyik-másik fogáson, de azt viszont igen, hogy a Kastélynak sikerült megmaradni az élbolyban.

S azt se feledjük, hogy ez az étterem egyike volt az úttörőknek, akik nem elégedtek meg azzal, hogy középszerű alapanyagból középszerű szabványételekkel lakassák jól a vendégeket, még akkor sem, ha ez a jövedelmezőbb. Kezdettől fogva jó minőségű alapanyagok kíméletes, kreatív feldolgozására törekedtek.

A beltér hangulatos, otthonos. A falra erősített polcokon borosüvegek, nagy beltartalmú pohár dugókkal, boros poharak, továbbá gasztronómiai kiadványok. A székek támláját székely szimbólumokkal, a nappal és a holddal ékítették. Az asztalon só- és borsdaráló, esztétikus korondi kerámia szalvetta-tartó.

Az átgondolt, összefogott étlap abban is szakít sablonokkal, hogy nem bízza vendégre a köretválasztást, hanem minden étel komplett kompozíció, a fekete rizzsel és wasabis majonézes jégsalátával tálalt, bőrén sült lazactól az aranyburgonyával és diós rukkolával kínált kacsamájas marhabélszínig.
Mint a honlapról megtudhatjuk, Kovács Gábor Áron séf, aki egyben tulajdonos, megfordult több budapesti csúcsétterem konyháján, így Fricskában, Dérynéban, Klasszban, a Seasonsben és Halászbástya étteremben. Az étlap a magyar és nemzetközi konyha népszerű ételeiből kínál csinos, de nem eltúlzott választékot. Megtaláljuk rajta a kakaslevest, hentes gulyást, húsgombóclevest, cigánypecsenyét, mangalica-kolbászt és -flekkent éppen úgy, mint a bélszínsalátát, a tatárbifszteket, a zöld korianderes pasta-val körített rákot, a szecsuáni borsos csirkecombot, grillezett koktélparadicsommal, cukkinivel és mákos zöldpaszullyal.