A balti országok 2025-ben leválnak a szovjet időkből származó elektromos hálózatról

Észtország, Lettország és Litvánia mint volt szovjet tagköztársaságok, az energiafüggetlenség megteremtésével indokolták a döntést.

Forrás: MTI2024. 07. 16. 21:04
Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három balti ország, Észtország, Lettország és Litvánia kedden bejelentette, hogy jegyzékben közölte Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal, hogy 2025 februárjától leválnak a Szovjetunió idején létesített elektromos hálózatról.

Észtország, Lettország és Litvánia mint volt szovjet tagköztársaságok, az energiafüggetlenség megteremtésével indokolták a döntést.

A három ország viszonya 1991-es függetlenné válásuk óta feszült Oroszországgal, és az ukrajnai háború kezdete óta ez a feszültség csak tovább nőtt.

Elvágjuk az utolsó energetikai szálakat Oroszországgal

– jelentette ki Rokas Masiulis, a litván energiahálózatot üzemeltető Litgrid állami cég igazgatója. Hozzátette, hogy erre fél év múlva kerül sor, de nemcsak az orosz és fehérorosz hálózatról válnak le, hanem a még megmaradt elektromos vezetékeket is lebontják. A lett AST és az észt Elering áramszolgáltató is hasonló döntést jelentett be. A balti országok február 7-én válnak le az orosz hálózatról, és két nap múlva kapcsolódnak rá az európai hálózatra. A három ország 2018-ban döntött úgy, hogy összehangolja elektromos hálózatát a kontinens nyugati részén működővel, miután erre pénzügyi támogatást kaptak az Európai Uniótól. A hálózathoz Lengyelországon keresztül fognak csatlakozni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images via AFP/Danielle Villasana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.