Szijjártó Péter: Civilizált kelet–nyugati együttműködés nélkül nem teljesíthetők a fenntartható fejlődési célok

Civilizált kelet–nyugati együttműködés nélkül, hidegháborús hangulatban egészen egyszerűen nem lesz lehetséges az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése, a környezet megóvása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

Forrás: MTI2024. 07. 17. 6:15
SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2024. július 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet New York-i székházában 2024. július 16-án. MTI/EPA/Sarah Yenesel Fotó: Sarah Yenesel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű fórumán azt hangoztatta, hogy a világszervezet által néhány éve kitűzött klímavédelmi célok teljesítése az egész Föld jövőjét érinti.

A tavalyi volt a világtörténelem legmelegebb éve, az elmúlt évtized volt a legmelegebb évtized valaha. Tehát jól látszik, hogy hosszú távon a környezet védelme rendkívül fontos kérdés kell, hogy legyen

 – mondta.

Hogyha a világpolitika meghatározó országai nem beszélnek egymással, ha megszakítják a diplomáciai csatornákat, ha képtelenek a kulturált együttműködésre, akkor az egész bolygó jövője szempontjából fontos kérdésekben sem fogunk tudni eredményeket elérni – figyelmeztetett.
Szijjártó Péter leszögezte, hogy ily módon az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése, a környezet megóvása globálisan egyszerűen nem lesz lehetséges, ha a világpolitika meghatározó államai továbbra sem lesznek hajlandók egymással beszélni.

Civilizált kelet–nyugati együttműködés nélkül a bolygó jövőjét érintő fontos kérdésekben nem lehet eredményt elérni. Hidegháborús hangulatban a környezetvédelmi célok, a fenntartható fejlődési célok nem lesznek elérhetők

 – vélekedett.
A miniszter szerint itt Magyarország jó példával tud elöl járni, ennek alátámasztására pedig kijelentette, hogy a paksi atomerőmű bővítése egyrészt bizonyítja azt, hogy a nukleáris energia minden ideológiai támadás dacára képes nagy mennyiségű áram termelésére megbízható és fenntartható módon.
Emellett arra is felhívta a figyelmet a józan ész reményének megtartását emlegetve, hogy a projektben az orosz fővállalkozó amerikai, német és francia alvállalkozókkal dolgozik együtt.
Azaz van lehetőség, van remény a józan észre alapuló nemzetközi együttműködésre, még azok között is, akik a politikában most egyelőre nem hajlandók egymással még csupán beszélni sem – húzta alá.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén a világszervezet New York-i székházában 2024. július 16-án (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.