Itt vannak a részletek Trump és Zelenszkij tárgyalásáról

Az ukrán elnök a CNN amerikai hírcsatornának adott interjúban továbbra is Oroszország legyőzéséről beszélt. Volodimir Zelenszkij azonban egyelőre nem tárja a nyilvánosság elé a tervét, hogy miként győzhet országa Putyin ellen.

2024. 09. 14. 6:22
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb interjút adott, amelyben arról próbálja meggyőzni nyugati partnereit, hogy lehetséges Kijev győzelme az orosz–ukrán háborúban. Az ukrán elnök beszélt a Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetésről is. Zelenszkij és a republikánus elnökjelölttel mintegy két hónappal ezelőtt egyeztetett telefonon. Az ukrán vezető szerint Trump megértést mutatott azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna milyen nehéz helyzetbe került a háború miatt.

Civil nők fegyvert tartanak a kezükben, miközben részt vesznek egy katonai kiképzésen, amelyet egy volt ukrán katona tartott Harkiv régióban. Zelenszkij Amerikában ismertetné Oroszország legyőzésének tervét (Fotó: AFP)
Civil nők fegyvert tartanak a kezükben, miközben részt vesznek egy katonai kiképzésen, amelyet egy volt ukrán katona tartott Harkiv régióban. Zelenszkij Amerikában ismertetné Oroszország legyőzésének tervét (Fotó: AFP)

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a volt amerikai elnök telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Donald Trump ezt követően közösségi oldalán úgy fogalmazott: véget vet a háborúnak, amely oly sok emberéletbe került és számtalan ártatlan családot pusztított el.

Nagyra értékelem Zelenszkij elnököt, hogy felkeresett, mert én, az Egyesült Államok következő elnöke, békét fogok hozni a világnak

– közölte Trump akkor a közösségi oldalán.

Az ukrán államfő a mostani interjúban megjegyezte, hogy a közeljövőben Joe Biden amerikai elnök elé terjeszti Oroszország legyőzésének tervét. Emellett szükségesnek tartja azt is, hogy ezzel a tervvel Donald Trump és Kamala Harris is megismerkedjenek. Zelenszkij azt is hangsúlyozta, hogy sok múlik az amerikai kongresszuson, ezért a tervet megvitatják a képviselőkkel is, mielőtt a nyilvánosság elé tárják.
Trump legutóbbi kijelentéseivel kapcsolatban Zelenszkij ugyanakkor arról beszélt, hogy nem érti, mire gondolt pontosan a volt elnök, de hangsúlyozta, hogy a választási retorika gyakran nem a jelöltek valós szándékait tükrözi.

A választási nyilatkozatok néha nem túl realisztikusak, de a két hónappal ezelőtti beszélgetésünk során Trump megértette, milyen nehéz Ukrajnának túlélnie a háborút – mondta Zelenszkij.

Mint arról lapunk is írt, az elnökjelölti vitában az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Trumpnak azt a kérdést tették fel, hogy akarja-e, hogy Ukrajna győzzön.

Azt akarom, hogy a háború véget érjen

– válaszolta Donald Trump, s elmondta, hogy szeretné megmenteni a feleslegesen feláldozott emberek életét.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.