Trump Zelenszkijjel tárgyalt, majd azt üzente, békét hoz a világnak

A republikánusok elnökjelöltje telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Donald Trump ezt követően közösségi oldalán úgy fogalmazott: véget vet a háborúnak, amely oly sok emberéletbe került, és számtalan ártatlan családot pusztított el.

2024. 07. 20. 6:40
UN General Assembly 74th regular session opens
Donald Trump akkori amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019. szeptember 25-én New Yorkban. (Fotó: SAUL LOEB / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump egy nappal azután, hogy hivatalosan is elfogadta a republikánus elnökjelöltséget, pénteken telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A volt elnök „nagyon jónak" nevezte a beszélgetést, hozzátéve, hogy Zelenszkij gratulált neki az elnökjelöltséghez és elítélte a merényletet.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszédet mond a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszédet mond a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésének utolsó napi ülésén a Wisconsin állambeli Milwaukee Fiserv Forum sportcsarnokában 2024. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Nagyra értékelem Zelenszkij elnököt, hogy felkeresett, mert én, az Egyesült Államok következő elnöke, békét fogok hozni a világnak, és véget vetek a háborúnak, amely oly sok emberéletbe került, és számtalan ártatlan családot pusztított el

– közölte Trump a közösségi oldalán.

Mindkét fél képes lesz egy olyan megállapodásról tárgyalni, amely véget vet az erőszaknak, és utat nyit a jólét felé – tette hozzá a volt elnök.

A beszélgetésről Volodimir Zelenszkij is részleteket közölt az X-en. Az ukrán államfő úgy fogalmazott:

gratuláltam a republikánus jelöléshez, és elítéltem a sokkoló pennsylvaniai merényletet. Erőt és teljes biztonságot kívántam neki a jövőben.

Kiemelte: Ukrajna mindig hálás lesz az Egyesült Államoknak, hogy segített megerősíteni az orosz terrorral szembeni ellenállási képességüket. 

A városaink és falvaink elleni orosz támadások nap mint nap folytatódnak. Megállapodtunk Trump elnökkel, hogy egy személyes találkozón megbeszéljük, milyen lépésekkel lehet igazságos és valóban tartós a béke

– szögezte le a telefonos egyeztetés kapcsán Zelenszkij.

Borítókép: Donald Trump akkori amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2019. szeptember 25-én New Yorkban (Fotó: Saul Loeb/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.