Kína szerint a Fülöp-szigetekre telepített amerikai rakéták „aláássák a regionális békét és stabilitást”

Az amerikai közepes hatótávolságú rakéták telepítése a Fülöp-szigeteken „aláássa a regionális békét és stabilitást” – hangsúlyozta vasárnapi közleményében a kínai külügyminisztérium.

Forrás: MTI2024. 09. 29. 10:23
Forrás: US Army
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton New Yorkban Dzso Tejol dél-koreai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán arra is figyelmeztetett, hogy el kell kerülni „a háborút vagy a káoszt a Koreai-félszigeten” – fűzte hozzá a minisztérium a honlapján közzétett bejegyzésben. 
Az Egyesült Államok idén telepített Typhon rakétavető rendszert a Fülöp-szigeteken, amely kínai célpontok támadására alkalmas irányított rakétákat lőhet ki. Kína a Typhon rendszer eltávolítását követeli, és Oroszország is elítélte a rendszer első indo-csendes-óceáni telepítését. 
A Fülöp-szigetek a Peking által saját területének tekintett Tajvan déli szomszédja, amely lényeges része az Egyesült Államok ázsiai stratégiájának, mivel fontos bázis lehet, hogy kínai támadás esetén segítséget nyújtson Tajpejnek.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.