Orbán Viktor: Átfogó stratégiai együttműködési program indul a Kongói Demokratikus Köztársasággal

Úgy döntöttünk a mai napon, hogy átfogó stratégiai együttműködési programot indítunk el a Kongói Demokratikus Köztársasággal – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, az afrikai ország elnökével, Félix Tshisekedivel folytatott tárgyalást követően adott sajtónyilatkozatában.

2024. 09. 30. 20:15
Orbán Viktor fogata a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökét (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormányfő kiemelte: soha korábban a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke nem járt Magyarországon, ezért Félix Tshisekedi látogatása bátran mondható történelmi jelentőségűnek. Afrika jelentőségét nem lehet túlbecsülni, ez a kontinens óriási szerepet fog játszani a jövőben, az egész világ jövőjében – hangsúlyozta, hozzátéve: az előrejelzések szerint a következő húsz évben sok százmillió fővel nő majd Afrika lakossága. 

Olyan óriási embertömegről beszélünk, amelyet európai fejjel nehéz elgondolni, hiszen Európában csökken a lakosságszám. Ennyi embert ellátni, oktatást biztosítani, munkahelyet adni, egészségügyi ellátást szervezni példátlan kihívás Afrika számára 

– közölte. Orbán Viktor szavai szerint Afrikában meghatározó szerepet játszik a Kongói Demokratikus Köztársaság. Egy hatalmas és nagy ország elnökét köszöntjük itt, amely ország előtt nagy történelmi kihívások állnak – fogalmazott. 

Hozzátette, Magyarország szerint átfogó Afrika-fejlesztési stratégiára van szükség, ezt az EU-ban már többször kezdeményeztük és most is képviseljük. De nem fogunk várni arra, míg Brüsszelben döntések születnek, hanem a saját részünket megindítjuk ebben a fejlesztési programban – közölte. 

Orbán Viktor elmondása szerint Félix Tshisekedivel hétfőn egy átfogó stratégiai együttműködési program elindításáról állapodtak meg, amely egy gazdasági, egy infrastruktúra-fejlesztési és egy oktatási pillérre épül majd. 

Felidézte azt is, hogy a magyar–kongói kapcsolatok nem most indultak el: Magyarországnak Szerbiával közösen már van közös külképviselete Kinshasában, és kiadták az engedélyt a kongói képviselet megnyitására Budapesten. 

A magyar–kongói együttműködés „gazdasági zászlóshajójaként” emelte ki azt a 600 millió dolláros, magyar vezetésű és részben magyar finanszírozású út- és hídépítési beruházást, amely Kongót köti majd össze Zambiával. 

Magyarország a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, rámutatva: jelenleg a világ negyedik, jövőre pedig a világ második legnagyobb gyártója leszünk. Az ehhez szükséges nyersanyagok, különösen a kobalt éppen Kongóból származik, ezért ezen a téren egy háromoldalú együttműködésre is lehetőség nyílik majd – jegyezte meg. 

Közel vagyunk egy megállapodáshoz a mezőgazdaság modernizációjáról, amelyben Magyarország a vetőmagtermelésben, a tej-, valamint az élelmiszer-feldolgozásban tud szerepet vállalni 

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a két ország várhatóan meg tud állapodni a vízgazdálkodás területén is. 

Felidézte, hogy a Hungary Helps ügynökség tizenkét fejlesztési és humanitárius programot hajtott végre Kongóban, valamint hogy a magyar egyetemek négy éve magyar állami ösztöndíjjal kongói hallgatókat is fogadnak. Orbán Viktor rámutatott: a Kongói Demokratikus Köztársaság nemcsak mérete, rendkívül gazdag nyersanyag-lelőhelyei miatt fontos, hanem politikája, a térségben betöltött stabilizáló szerepe miatt is. Magyarország ezt nagyra értékeli, ezért együttműködik a Kongói Demokratikus Köztársasággal a nemzetközi szervezetekben, és támogatja Kongó jelölését az ENSZ Biztonsági Tanácsába is – közölte Orbán Viktor.

Borítókép: Orbán Viktor fogadta a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökét (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.