Moszkva: vezető nélkül

A vezető nélküli villamosok már több mint 1800 kilométert tettek meg a város utcáin baleset nélkül, és a tervek szerint 2030-ra a járatok több mint fele automatizált lesz.

2024. 10. 17. 6:29
A vezető nélküli villamos Moszkvában
A vezető nélküli villamos Moszkvában Forrás: Moszkva polgármesterének sajtószolgálata
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen már két éve az orosz birodalom végét festette fel, mert már a nyugati mosógépekből szedik ki az orosz hadiipar számára a mikrocsipeket. 

Ursula képzelt világával szemben a valóság

Moszkva újabb technológiai áttörést ért el: vezető nélküli villamosai már több mint 1800 kilométert tettek meg a város utcáin egyetlen baleset vagy közlekedési szabálysértés nélkül. 

A moszkvai önkormányzat által vezetett projekt keretében fejlesztett villamosok fejlett érzékelőrendszerekkel, kamerákkal és mesterséges intelligenciával vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik a biztonságos és hatékony önvezető közlekedést. A jelenlegi tesztidőszak második fázisában a járművek mind utasokkal, mind utasok nélkül közlekednek egy felügyelő vezető jelenlétében. A tervek szerint 2025 végére a villamosok teljesen önállóan, vezető nélkül szállítják majd az utasokat.

A moszkvai városvezetés ambiciózus tervei szerint 2030-ra a villamosjáratok több mint felét automatizált üzemmódra állítják át. Ez jelentős átalakulást jelent majd a város közlekedési rendszerében, és hozzájárulhat a forgalom csökkentéséhez és a környezetvédelemhez. A moszkvai példa rámutat arra, hogy a vezető nélküli közlekedés jövője gyorsabban közeledik, mint sokan gondolnák, és a versenyben több jelentős szereplő is van. A fejlesztés nemcsak a technológiai fejlődést, hanem a városi közlekedési rendszerek jövőjét is alapjaiban formálja.

De Moszkva nem egyedülálló ebben a fejlesztésben. A vezető nélküli villamosok technológiája világszerte terjed. Kínában több városban is üzemelnek már hasonló járművek, és az Egyesült Államokban is több kísérleti projekt van folyamatban. Európában – például néhány holland városban – is vannak tervek önvezető villamosok bevezetésére. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.