A bejutási küszöb alatt vannak a magyar pártok

Felmérések szerint a 25, listát állító politikai csoportosulás közül körülbelül tíznek lehet valós esélye arra, hogy megszerezze a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázaléknyi szavazatot.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 12. 03. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák belügyminisztériumba 25 politikai párt, mozgalom és koalíció adta le a jelöltlistáját a vasárnap éjfélkor lejárt határidőig a február 29-re kitűzött parlamenti választásra. A választásokat és a pártok finanszírozását felügyelő bizottság december 6-án ül össze, ekkor vizsgálja meg a leadott listákat, valamint dönt azok nyilvántartásba vételéről. A hivatalos választási kampány november 5-én már megkezdődött.

Felmérések szerint a 25, listát állító politikai csoportosulás közül körülbelül tíznek lehet valós esélye arra, hogy megszerezze a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázaléknyi szavazatot – írja az MTI. A voksolást legnagyobb eséllyel a jelenlegi legerősebb kormánypártnak, a négy éve a szavazatok 28 százalékát megszerző, balközép Irány – Szociáldemokráciának (Smer) van esélye megnyerni, húsz százalék körül várható eredménnyel.

Fotó: REUTERS/David W Cerny

A legutóbbi közvélemény-kutatások a második, illetve a harmadik helyre két új politikai formáció befutását valószínűsítik, egyaránt 12 százalék körüli eredménnyel. Ezek egyike az előző államfő, Andrej Kiska pártja, az idén nyáron bejegyeztetett, Emberekért nevű centrista liberális párt. A másik pedig két liberális pártból álló koalíció, amelyek közül a baloldali-zöld-liberális Progresszív Szlovákia adta idén az ország első női államfőjét, Zuzana Čaputovát (képünkön). A felmérésekben többnyire a harmadik vagy negyedik helyen szerepel a jelenleg a parlamenti ellenzék soraiban helyet foglaló, nacionalista Mi Szlovákiánk Néppárt, amelynek 10-12 százalék körüli eredményt jósolnak.

Szlovákiában a jobboldalnak nem sikerült megegyezésre jutnia, de ugyanez mondható el a szlovákiai magyarok esetében is, ugyanis a választásokon két politikai tömörülés fog versengeni a magyar szavazatokért. A Magyar Közösség Pártja, a Magyar Fórum és az Összefogás egy választási párt, a Magyar Közösségi Összefogás néven létrehozott formáció listáján indul. A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt viszont a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, valamint egy szlovák törpepárt és a Szlovákia Roma Kezdeményezése nevű politikai csoportosulás jelöltjeit engedte fel a listájára. A felmérések mindkét szövetséget öt százalék alatt mérik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.